Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Lue, mitä maailman viljamarkkinoilla on tapahtunut.

Euron vahvistuminen suhteessa muihin valuuttoihin on jatkunut alkuvuonna. Euron kurssi on vahvin taso kolmeen vuoteen. Vahvistuminen laskee EU:n kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.

Saksassa syysvehnäala kutistui lähes viisi prosenttia edeltävästä vuodesta. Kylvöalan lasku on seurausta syksyn epäsuotuisan kosteista olosuhteista.

Pariisin pörssissä Euronextissä rapsinoteeraukset ovat toipuneet loppuvuoden pohjalukemista. Euron kurssin vahvistuminen on kuitenkin rajoittanut nousua. Lisäksi rapsin hintoja painaa edelleen rapsin tuonti Kanadasta ja Australiasta.

Mustanmeren poikkeuksellisen lämmin sää lisää talvituhojen riskiä

Mustanmeren alueella ollut poikkeuksellisen lämmin sää on laskenut suojaavaa lumikerrosta, mikä lisää talvituhojen riskiä. Pakkasia on kuitenkin luvattu tulevina viikkoina. Toisaalta leuto sää myös avittaa vientejä, ja Mustanmeren alueen satamissa onkin ollut vilkasta.

Tämänhetkisen arvion mukaan Venäjän osuus globaaleista vehnän vienneistä on 18 prosenttia. Venäjän valta vehnämarkkinoilla on kasvanut huimaa vauhtia viime vuosien aikana, mihin keskisatojen nousu on merkittävimpänä syynä.

USA:n keskilännessä kovat pakkaset

USA:n keskilännessä on esiintynyt kovia pakkasia. Lumipeite puuttuu suuresta osasta osavaltiota, joten talvituhojen riski on koholla. Mahdollisten tuhojen laajuutta on vielä kuitenkin vaikea määrittää.

Chicagon ja Matifin vehnäfutuurit ovat edelleen lähellä pohjalukemia, vaikka vuoden alussa USA:n keskilännen pakkasten aiheuttamat mahdolliset talvituhot tukivat hetkellisesti Chicagon markkinaa.

Vehnäfutuurit lähellä pohjalukemia

Myös EU:n vehnämarkkinat ovat saaneet tukea USA:n markkinasta, joskin euron vahvistuminen suhteessa dollariin on pitänyt nousun aisoissa.

Öljykasvien osalta kokonaiskuva on edelleen epävakaa. USA:n soijavarastot ovat edelleen runsaat ja viennit laskeneet edeltävästä vuodesta. Etelä-Amerikan kuumat ja kuivat sääolosuhteet ovat huolenaiheena, tosin sateita on luvattu kahden viikon sisään.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja