Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

EU:n vehnän vienti sakkaa edelleen. USA:n osakemarkkinoilla syöksyä. Lue, mitä muuta markkinoilla on tapahtunut!

EU:n vehnän vienti takkuaa edelleen. Syitä tähän on useita. Euron kurssi on jatkanut nousuaan viime viikkoina. Vahva euro heikentää EU:n vientien kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Nyt euro on kuitenkin lähtenyt heikentymään.

Lisäksi leuto sää jatkui Mustanmeren alueella pitkään, minkä ansioista Venäjä on onnistunut pitämään viennit vilkkaina myös talvikuukausina.

Euroopassa vallinneen kylmän säärintaman ei ole raportoitu aiheuttaneen suurempaa tuhoa syyskasvustoille. Myös Mustanmeren alueella kasvustot ovat pääosin hyvässä kunnossa.

Arviota maailman vehnän tuotannosta korotettu

USDA korotti arviotaan maailman vehnän tuotannosta 758 milj. tonniin, koska Argentiinan ja Ukrainan tuotantoennusteita on korotettu. Nousua viime kuun ennusteeseen tuli miljoona tonnia. Ennustetta maailman vehnävarastojen koosta sen sijaan laskettiin kahdella miljoonalla tonnilla.

USA:n maissin vienti on edennyt vilkkaasti, joten ennustetta USA:n maissivarastojen koosta on laskettu. Sen sijaan Argentiinassa kuivuuden ennakoidaan pienentävän maissisatoa ja myös Brasiliassa huoli sadosta kasvaa.

Soijavarastot korkeimmilleen 11 vuoteen

USA:n soijan vienti on takkuillut. USDA:n ennusteiden mukaan USA:n soijavarastot nousevat korkeimmilleen 11 vuoteen. Argentiinan tuotantoennustetta on laskettu kuivuuden takia, jonka vuoksi soijanoteeraus on lähtenyt kuitenkin pieneen nousuun.

USA:n syysvehnäkasvustojen huono kunto on tuonut nousupotentiaalia markkinoille. Kasvustot ovat kuitenkin vielä suhteellisen aikaisessa vaiheessa, joten toipuminen on mahdollista.

Osakemarkkinat syöksyivät USA:ssa

Viime viikon alkupuolella osakemarkkinat syöksyivät voimakkaaseen laskuun. Taustalla on USA:n valtionlainojen korkojen nopea nousu. Yhdysvaltojen ja maailmanmarkkinoiden tila on kuitenkin edelleen kohtuullisen hyvä.

Maailman suurimman rapsin tuottajamaan, Kanadan, rapsivarastot nousivat ennätyslukemiin joulukuun lopussa. Tällä kertaa varastojen suuruus ei kuitenkaan ollut yllätys, joten vaikutus markkinoihin ei ole kovin suuri.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja