Olet täällä

VYR: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kiinan ja USA:n kauppasota aiheuttaa heiluntaa soijamarkkinoille. Kiina julkisti viime viikolla tuontimaksun 106 yhdysvaltalaistuotteelle vastatoimena USA:n tulleille. Mukana olivat myös maissi, soija ja vehnä. Soijamarkkina syöksyi heti jyrkkään laskuun päätöksen jälkeen. Maissi ja vehnä laskivat hieman hillitymmin.

Matala lämpötila aiheuttaa kevätkylvöhuolta USA:ssa

USA:n itäosissa lämpötilat ovat tavanomaista matalammalla, mikä aiheuttaa huolta kevätkylvöjen suhteen. Maan länsiosissa kuivuus on edelleen ongelmana.

USDA:n uusimmassa kylvöalaennusteessa ennustettu vehnäala on markkinoiden odotuksia suurempi, mutta maissi- ja soija-alat näyttäisivät jäävän odotettua pienemmäksi. Soijan ja maissin ennakoitua pienempiä kylvöaloja kuitenkin kompensoi odotuksia korkeammat varastot USA:ssa.

Kevät on saapunut Mustallemerelle

Kevät on saapunut koko Mustanmeren alueelle, ja viljelijät palailevat pelloille ja kirivät myöhästymistä kiinni erityisesti Ukrainassa. Syysviljojen kehitys on hieman myöhässä viime vuodesta. Maaperän vesivarastot ovat hyvällä tasolla.

Euroopassa vehnän hinta reagoinut kauppasotaan vain vähän – rapsin ei lainkaan

Dollarin kurssi on noussut hieman suhteessa euroon, mikä parantaa eurooppalaisten hyödykkeiden kilpailukykyä vientimarkkinoilla.

Euroopan rapsimarkkinoilla hinta on pysynyt vakaan matalalla huolimatta USA:n ja Kiinan kauppasodasta. Euroopan rapsimarkkinat eivät ole lähteneet mukaan hintaralliin Chicagon soijan perässä, vaan Matifin rapsinoteeraukset ovat jopa vahvistuneet.

Vehnän hintanoteerauksissa USA:n ja Kiinan kauppasota on näkynyt vain pienoisena laskuna. Vehnämarkkinat saavat yhä tukea USA:n tasankojen kuivuudesta. Vehnän hinta onkin noussut Pariisin pörssissä Euronextissä USA:n syysvehnäkasvustojen heikon kunnon takia.

Sateet ja viileät kelit ovat häirinneet kevätkylvöjä Euroopassa. Nyt säiden lämpenemistä on kuitenkin luvassa ja kasvuolosuhteet nähdään pääpiirteittäin hyvinä.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä