Olet täällä

VYR: EU:n ja maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

EU-komissio laski arviotaan Euroopan vehnän tuotannosta 137,6 miljoonaan tonniin. Laskua edellisestä arviosta tuli 8,8 miljoonaa tonnia. Viime kauden vehnän tuotanto oli 151,2 miljoonaa tonnia.

Euroopassa vehnän hinnat ovat heilahdelleet USA:n perässä. Tämänhetkisillä hinnoilla EU:n vehnä ei liiku Euroopan ulkopuolella ja viennit ovat lähes 50 prosenttia jäljessä vuoden takaisesta. Heinäkuun alusta lähtien vehnää on viety 2,2 miljoonaa tonnia, kun viime vuonna – joka niin ikään oli vientiluvuiltaan huono vuosi – luku oli 4,3 miljoonaa tonnia.

Rehuviljojen hinnat hätyyttelevät paikoin myllyviljoja

Rehuviljojen hinnat ovat nousseet jyrkästi niin Euroopassa kuin maailmallakin kysynnän kasvaessa. Rehuohran hinta on yltänyt jopa samalle tasolle myllyvehnän kanssa. Myllyvehnän hintaero rehuvehnään on kutistunut poikkeuksellisen pieneksi.

Baltiassa vehnä- ja ohrasadot jäivät mataliksi. Erityisesti Virossa vehnän laatu on tänä vuonna poikkeuksellisen hyvä, minkä seurauksena rehulaatuisen vehnän tarjonta jää pieneksi.

Venäjän viljanviennit vauhdissa

Markkinoilla on liikkunut huhuja Venäjän aikeista rajoittaa vientejä. Venäjän maatalousministeriö kuitenkin ilmoitti tällä viikolla, ettei rajoitustoimiin toistaiseksi ryhdytä. Maa kuitenkin harkitsee 1,5 miljoonan tonnin vehnämäärän purkua interventiovarastoistaan vakauttaakseen kotimaan hintoja.

Venäjän vehnän vienti on jopa 60 prosenttia edellä vuoden takaisesta, vaikka tämän vuoden vehnäsato jäi viime vuoden ennätyslukemista. Puheet vientien rajoituksista ovat yllyttäneet viemään entistä vilkkaammin, kun se on vielä mahdollista. Venäjä onkin painanut hintatasoa alhaisilla hinnoillaan. Venäjän viennit tulevat epäilemättä hidastumaan jossakin vaiheessa.

Euroopassa rapsisato kutistuu

Maailman rapsitase tiukkenee. Statistic Canada laski viime viikolla arviotaan Kanadan canolasadosta noin 19 miljoonaan tonniin. Luku on miljoona tonnia pienempi kuin markkinoiden arvio.

Australiassa kuivuus on piinannut kasvustoja. Euroopan rapsisato kutistuu arvioiden mukaan reiluun 19 miljoonaan tonniin.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä