Olet täällä

Vyr: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Vehnän hinnat Euroopassa ovat olleet laskusuunnassa Chicagon viime viikkoisen pudotuksen johdattelemana. Euron kurssin heikkeneminen suhteessa dollariin on kuitenkin hieman puskuroinut laskua.

Eurooppalaisen vehnän kilpailukyky heikentynyt

Venäjä on vienyt vehnää etupainotteisesti, mikä on heikentänyt eurooppalaisen vehnän kilpailukykyä. EU:n vehnän viennit Euroopan ulkopuolelle ovatkin neljänneksen jäljessä viime vuodesta.

USA:n vehnän viennit ovat edenneet vuodenaikaan nähden heikommin kuin pariin vuosikymmeneen. Jos Venäjän viennit jatkuvat vilkkaina odotettua pidempään, leikkaa se USA:n vientipotentiaalia ja kasvattaa kauden loppuvarastoja.

Myös rapsin hinnat ovat seuranneet laskevaa trendiä, mutta euron kurssin heikkeneminen on loiventanut laskua.

Lämpimät ja selvästi tavanomaista kuivemmat sääolot ovat suosineet kevätviljojen puinteja Euroopassa. Toisaalta sääolosuhteet ovat haitanneet syyskylvöjä ja syyskasvustojen kehitystä.

Maailman kokonaisviljantuotanto laskussa

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC ennustaa maailman kokonaisviljantuotannon jäävän pienimmäksi sitten kolmeen vuoteen. Kasvua viime kuun ennusteeseen tuli kuitenkin yhdeksän miljoonaa tonnia, mihin merkittävimpänä syynä on vehnän tuotantoennusteen nosto Kiinan osalta.

Maailman viljavarastojen nähdään kutistuvan toista vuotta peräkkäin. Varastot pienenevät erityisesti merkittävimmissä viejämaissa.

Maailman soijan tuotanto kasvaa arviolta yhdeksän prosenttia viime kaudesta. Soijavarastot kasvavat lähes kolmanneksella, ja suurinta kasvu on USA:ssa.

Maailman vehnäalan ennustetaan nousevan satokaudella 2019–2020. Ala kasvanee ensimmäistä kertaa neljään vuoteen.

Hinnat viljan maailmanmarkkinoilla vakaina

Hintojen muutoksia kuvaaja IGC:n indeksi pysyi lähes muuttumattomana viime kuusta. Vehnän ja soijapavun maailmanmarkkinahinnat nousivat, mutta ne eivät kyenneet kompensoimaan muiden hyödykkeiden hintojen laskua.

Lähimmät kaurafutuurit nousivat Chicagossa 13 % viime kuusta. Kauratase on tiukentunut merkittävimmissä tuottajamaissa.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä