Olet täällä

Vyr: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan hintataso on syksyn ajan pysynyt viime vuosia korkeammalla, mikä on kannustanut viljan myynteihin etupainotteisesti, Vilja-alan yhteistyöryhmä eli Vyr uutisoi.

Viime viikkoina hintamuutokset ovat olleet pieniä. Vyrin hintaseurantaan pääset tästä.

Euroopassa syysviljoja on saatu kylvöön paikoin runsaastikin. Kuivuus on kuitenkin monilla alueilla haitannut kasvustojen alkukehitystä.

Veden puute on hankaloittanut erityisesti syysrapsin kylvöjä ja kasvuunlähtöä, mikä saattaa heijastua myös ensi vuonna puitavaan rapsisatoon.

EU:n vientien vilkastumista odotellaan edelleen

EU:n sisäinen jokiliikenne kärsii edelleen matalasta vesitasosta. Euroopan viimeaikaiset sateet ovat olleet riittämättömiä helpottamaan ongelmaa.

EU:n viljan viennit ovat syksyn aikana madelleet, kun Mustanmeren alue ja erityisesti Venäjä on vetänyt vientidiilejä nenän edestä. Vihdoin EU:n kolmansiin maihin suuntautuvissa vienneissä on nähtävissä pientä vilkastumista. Erityisesti Ranskan vehnän viennissä on havaittavissa positiivista virettä.

Arviota Kiinan maissivarastojen koosta nostettu huomattavasti

Yhdysvaltain maatalousministeriö USDA nosti arviota Kiinan maissivarastojen koosta massiivisesti lähes 150 miljoonalla tonnilla, jolla on suuri vaikutus myös globaaliin maissitaseeseen. Tämä huima muokkaus osoittaa jälleen sen, miten hankalaa Kiinasta on saada todenmukaisia varastotietoja.

Ennustetta Australian vehnän tuotannosta laskettiin jälleen miljoonalla tonnilla. Lasku ei ollut yllätys, sillä Australiassa on kärsitty pitkään jatkuneesta kuivuudesta. Venäjän osalta tuotantoennuste pidettiin viime kuun tasolla. Myös muiden merkittävimpien viejämaiden osalta muutokset olivat pieniä, joten raportin vaikutus vehnämarkkinaan on pieni.

USDA laski ennustettaan maissin keskisadoista USA:ssa, jonka myötä myös ennustetta maan maissivarastoista kauden lopussa laskettiin.

Venäjän vehnän vienti ei ole vieläkään näyttänyt merkittäviä hidastumisen merkkejä, vaan tahti on ollut vilkasta vielä marraskuun alkupuolella.

Ukrainassa saatiin ennätyksellinen maissisato, joten vientiin tarjottavan sadon määrää on kasvatettu.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä