Olet täällä

Vyr: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Sääolosuhteet ovat jo pitkään olleet tavanomaista lämpimämpiä ja kuivempia isossa osassa Eurooppaa, ilmenee komission MARS-katsauksesta. Maissi- ja auringonkukkakasvustot taas saatiin korjattua monin paikoin tavallista aiemmin.

Olosuhteet ovat suosineet syyskylvöjä ja kasvustojen alkukehitystä valtaosassa läntistä ja pohjoista Eurooppaa. Kaakkois-Euroopassa pitkään jatkunut kuivuus on sen sijaan haitannut syyskylvöjen kasvuunlähtöä. Vettä on tullut alle puolet tavanomaisesta.

Euroopan vehnän hinnat laskussa, USA:ssa nousussa

Euroopassa vehnän hinnat ovat hieman laskeneet viime viikosta. Keski-Euroopan kuivuudesta kärsineille alueille on lupailtu sateita, mikä on parantanut myös ensi vuoden satonäkymiä.

Euroopan vehnän viennit ovat lähes 30 prosenttia jäljessä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Myös ohran viennit ovat edenneet vuodentakaista heikommin. Maissin tuonti sen sijaan on kasvanut viime vuoden lukemista.

USA:n vehnän hinnat ovat nousseet viime viikosta, kun vientinäkymät ovat kohentuneet. Tukea hintoihin on tullut myös USA:n maissin ja soijan myöhäisistä puinneista, jotka viivästyttävät myös syysvehnän viimeisiä kylvöä. Nyt myös sateet ja lumi sekä ennustettu lämpötilan putoaminen uhkaavat kylvöjen viimeistelyä.

USA ja Kiina pääsivät väliaikaiseen sopuun kauppakiistassa

Viikonloppuna Argentiinassa järjestettyä G20-maiden kokousta seurattiin jännityksellä myös soijamarkkinoilla. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasi Kiinan presidentti Xi Jinpingin ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun 25 prosentin tuontimaksu asetettiin yhdysvaltalaiselle soijalle.

Tapaamisessa Kiina ja USA pääsivät välirauhaan kauppakiistassa, ja Aasian pörssikurssit lähtivätkin heti nousuun. Pörssikurssien nousu vaikuttaa myös USA:n soijan hintoihin nostavasti. Euroopan rapsin hinnat seuraavat luultavasti perässä. Sopu on kuitenkin vain väliaikainen: jos lopullista sopua ei saada solmittua 90 päivän kuluessa, tulleja korotetaan taas.

Vielä epäselvää, kuinka Ukrainan ja Venäjän tulehtuneet välit vaikuttavat Ukrainan viljan vientiin

Ukrainan ja Venäjän välit ovat tulehtuneet entisestään. On kuitenkin vielä epäselvää, miten jännitteiden lisääntyminen vaikuttaa Ukrainan viljan vientiin alueelta. Ukrainan maatalousministeri on ilmoittanut, ettei poikkeustila vaikuta Ukrainan viljan toimituksiin Azovinmereltä. Toimitukset voidaan tarvittaessa siirtää myös Mustanmeren alueelle.

Ukrainalainen vilja on vahvistanut asemaansa myös Euroopassa, jossa kesän kuivuus leikkasi satoa.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä