Olet täällä

MTK markkinakatsaus: EU:n alueelta odotettavissa suuri vehnäsato

EU-alueella odotetaan suurta vehnäsatoa kohonneen viljelypinta-alan takia, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n helmikuun markkinakatsauksessa todetaan.

Viime syksy suosi syysvehnän kylvöä lähes koko EU-alueella, ja myös Venäjällä ja Ukrainassa oli syyskylvöille suotuisa säätila.

IGC nosti maailman vehnän satoarviota, mutta samalla myös kulutusta nostettiin saman verran, eli tase pysyy ennallaan. EU-alueen vehnäsato olisi nousemassa 19 miljoonalla tonnilla, 146 miljoonaan tonniin.

Tilannetta on nyt hyvä seurata, sillä talvituhojen todentamisen aika lähestyy. Jos suuria talvituhoja syntyy enemmän kuin 10 prosenttia, niin kevätohra ja kevätkaura ovat todennäköisimmät kasvit paikkaamaan niitä ainakin pohjoisessa.

Kauran suosio on kasvamassa tämän markkinakauden korkeamman hintatason siivittämänä. Hintakehitys on uuden sadon kohdalla ollut hieman alavireessä.

Öljykasvipuolella syyskylvöt eivät onnistuneet, sillä suurimmassa osassa EU-aluetta oli liian kuivaa ja kasvustot eivät kehittyneet odotetusti. Talvituhoja on odotettavissa. Hintakehitys on viime aikoina ollut nousujohteinen.

Kotimaassa seurataan lumipeitteen vähenemistä

Kotimaassa talven lumipeitteen väheneminen lämpimän säätilan ja sateitten takia voi tuoda suuriakin talvituhoja syyskylvetyille kasveille, rukiille ja syysvehnälle.

Ohran kysyntä on ollut tasaista ja toimitusajat ulottuvat jo pitkälle kesään. Uuden sadon kohdalla varastot ovat aika hyvällä tasolla, eli alle normaalin, mikä antaa positiivisen mahdollisuuden hintojen suhteen uutta satoa ajatellen. Tämä pätee vain, jos viljely pysyy sopimuksien alla, eli nyt kannattaa käydä sopimuskeskusteluja teollisuuden ja kaupan kanssa.

Viime satokauden kaura kannattaa laittaa pikaisesti myyntiin

Kauran markkinat ovat hieman hiljentyneet, ja korkein hintapiikki on taittunut. Mitä lähemmäksi uutta satoa tullaan, alkaa vanhan sadon hinta laskea heikon laadun takia. Jos varastoissa on vielä paljon viime satokauden kauraa, niin nyt on oikea aika laittaa ne myyntiin, koska teollisuus haluaa heti uutta satoa, kun sitä on saatavilla. Kyse on siis keskieurooppalaisista myllyistä, joka ostavat kauraa muualtakin Pohjois-Euroopasta kuin Suomesta.

Hyödynnä öljykasvien uudet hinnoittelumallit

Öljykasveista on hyvä muistaa, että meillä on mahdollisuus käyttää peitattua siementä, mutta se on varattava ennakkoon ajoissa. Öljykasveista on myös hyvä tehdä viljelysopimus ja käyttää hyödyksi uusia hinnoittelumalleja.

Valkuaiskasveille näyttää myös olevan imua ja sopimuksia tehdäänkin kiivaasti. Kotimaista valkuaista tarvitaan enenevissä määrin, kun rehuteollisuus on siirtymässä käyttämään hernettä ja härkäpapua.

 

Lähde: MTK markkinakatsaus 2/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä