Olet täällä

Vyr: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kauraa

Tullin tilastojen mukaan viljan vientitapahtumia on ollut joulukuussa vähän Suomessa, Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr tiedottaa. Viimekauden vienneistä jäädään selvästi alhaisen raaka-ainetarjonnan takia. Kauran vienti on jäljessä noin 24 500 tonnia.

Kotimaan viljan hinnat laskivat kuun vaihteessa. Etenkin rehuohran ja vehnän hinnat tippuivat tuntuvasti.

Euroopassa selvästi tavanomaista lämpimämpää

Kaurantuotannon ennustetaan pitäytyvän 7,7 miljoonan tonnin tasolla. Kauran rehukäyttö pysyy lähes samana kuin edelliskaudella.

Euroopan komission mukaan lämpötila tammikuun lopusta helmikuun alkupuoliskolle on ollut lämpimämpi kuin tavallisesti suuressa osassa Eurooppaa. Kasvustojen suurilta talvivaurioilta on säästytty koko Euroopan alueella. Kosteuden puutetta on osissa Iso-Britanniaa, Etelä-Espanjaa ja Ranskaa. Näillä alueilla voi tulla haasteita kevätkaudella, jos sateet eivät lisäänny alueilla.

Euroopassa hintojen lasku jatkuu USA:n kauppaneuvotteluista huolimatta. Myös ennuste hyvästä tulevasta sadosta ja suurista viljelypinta-aloista laskevat hintoja.

Kylvöt alkaneet Venäjällä

Etelä-Venäjällä kylvötöiden raportoidaan alkaneen. Lumet ovat sulaneet ja lämpötilat pysyneet lauhkeina. Myös läntisessä Ukrainassa lumet ovat sulaneet ja sääolosuhteet suosiolliset kylvöille.

Brasilia laskee kaudelle 2018/19 soijantuotannon ennustettaan 9,8 miljoonaan tonnia. Argentiina ennustaa soijantuotannon nousevan 55 miljoonaan tonniin lisääntyneen viljelypinta-alan seurauksena. Myös Uruguay ja Bolivia nostivat soijan tuotantoennusteita.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä