Olet täällä

Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan markkinat

Kostea ja lämmin sää viljan tullessa tähkälle lisää riskiä punahomeen tartunnalle sekä hometoksiinien muodostumiselle, varsinkin rehevissä kasvustoissa. Otollisin ajankohta tartunnalle on viljan kukintavaihe, joka ajoittuu ohralla heti tähkän tullessa ulos tupesta, ja vehnällä sekä kauralla hieman myöhemmin tähkän ja röyhyn esilletulon jälkeen.

Jos tilalla on aiempina vuosina esiintynyt toksiiniongelmia ja esikasvina on sama vilja, kannattaa tehdä kukintavaiheen torjuntaruiskutus heti viljan tähkälle- tai röyhylle tulon jälkeen kukinnan alkaessa. Torjuntaan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kauralla ja kevätvehnällä, joilla punahomeen aiheuttamia toksiiniongelmia on esiintynyt sadossa yleisimmin.

Punahomeen torjunta tulee tehdä oikeaan aikaan heti kun ensimmäiset merkit kukinnasta eli kellertävät heteet näkyvät. Oikean torjunta-ajankohdan valitseminen kauralla on haasteellista, koska kauran kukinta ei ole näkyvää. Kauran kukinnan voi todeta muutama päivä röyhylle tulon jälkeen, röyhyn ollessa täydessä koossaan. Kukinta alkaa röyhyn yläosista ja etenee röyhyn alaosaan. Kukinta kestää kauralla jopa 10-15 vrk, mutta torjunta tulee ajoittaa kukinnan alkuvaiheeseen.

Euroopan markkinat

Strategie grains kertoo sääolosuhteiden olleen koko kesäkuun hyvin kuumat Baltian maissa. Harvat sateet, joita on saatu, eivät ole riittäneet pitämään kasvustoja kunnossa, etenkin kun maan vesivarat olivat jo keväällä heikot. Satotasojen odotetaan silti olevan korkeammat kuin vuonna 2018.

Ruotsissa heinäkuun alussa viljat vaikuttavat lupaavilta. Tavallista paremmat kasvustot (ja tähkät) ovat tähän asti saaneet tarpeeksi vettä taatakseen hyvät sadon. Kesäkuun lopun kovat helteet nostivat huolta veden riittävyydestä, mutta lämpötilojen laskeminen ja muutamat hyvät sateet helpottivat kuivuusstressin pelkoa.

Komission julkaisemien hinta tilastojen mukaan leipävehnän hintanoteeraus (3.6.) oli Saksassa Hamburg 183 €/tn ja Ranskassa Rouen 187,3 €/tn. Rehuohran noteeraukset Saksassa Hamburg 168 €/tn ja Ranskassa Rouen 167,80 €/tn.

Maailmanmarkkinat

Kanadan valtiollinen tilastokeskus julkaisi uusimmat kesäkuun tilastonsa, joiden mukaan ennuste kauran pinta-alasta kasvoi vuodesta 2018 18,1 %.

Maaliskuun kauran pinta-ala arvioista kasvua tapahtui 10,3 %. Keskimääräisen sadon ja uusimman pinta-ala ennusteen perusteella vuoden 2019 Kanadan kauran tuotanto olisi n. 3 880 miljoonaan tonnia. Jos tämä tuotantomäärä toteutuisi, niin vuoden 2019 sato olisi 15,4 % korkeampi kuin viiden vuoden keskimääräinen sato.

Agritel kertoo useamman venäläisen analyysitahon laskeneen Venäjän viljojen tuotantoennustetta kuuman ja kuivan kesän takia. Kesäkuun jatkunut kuumuus sekä etelä ja keskiosissa Volgaa ja Siperiaa vaivannut kuivuus vaikuttavat saatavaan satoon.

AMIS päivitti maailman viljataseita. Maailman vehnän tuotantoennuste vuodelle 2019 nousi hieman, johtuen etenkin Intian tuotantoennusteen kasvamisesta. Vehnän käyttöennuste nousi kaudesta 2018/19 1,5 prosenttia. Tämä johtuu etenkin suurista tuotantomääristä ja vehnän rehukäytön lisääntymisestä. Kauden 2019/20 loppuvarastoennuste pieneni hieman kuukausi takaisesta ennusteesta. Pienentynyt varastoennuste johtuu etenkin Kiinan ja Yhdysvaltojen pienentyneistä loppuvarastoarvioista.

Maissin tuotantoennuste vuodelle 2019 laski johtuen Kiinan tuotantoennusteen massiivisesta laskusta. 2019/20 maissin käyttöennuste laski, myötäillen tuotantoennustetta. Myös maissin varastojen ennustetaan pienentyvän.

Soijan tuotantoennuste 2019/20 laski maltillisesti. Tähän vaikutti etenkin Argentiinan ja Yhdysvaltojen tuotannon pienentyminen. Soijan käytön ennustetaan kasvavan kaudella 2019/20, vaikka Kiinassa ja Argentiinassa soijan käyttö on vähentynyt. Kauden 2019/20 loppuvaraston ennuste nousi hieman kuukauden takaisesta, etenkin Kiinan varastoennusteen kasvaessa samalla Yhdysvaltojen ja Argentiinan ennusteiden laskiessa. Globaali soijavaraston ennusteen jäävän historiallisen korkealle tasolle kaudella 2019/20.

Maailman kasvuolosuhteet viljalajeittain

Syysvehnät nauttivat suotuisista olosuhteista pohjoisella pallon puoliskolla. Hieman kuivuutta on havaittavissa lounais-Euroopassa sekä osissa Venäjää. Kevätvehnä kasvaa suotuisissa olosuhteissa Venäjällä, mutta Kanadassa on liian kuivaa viljojen hyvälle kehitykselle. Pohjoisella pallon puoliskolla itäisessä Australiassa on kauden aikana ollut lähes jatkuvasti kuivaa.

Maissin korjuu jatkuu Argentiinassa ja Brasiliassa ennätysmäisen tuotantoennusteen kanssa. Pohjois-Amerikassa kärsitään yhä märästä ja viileistä olosuhteista, mitkä ovat hidastaneet kylvöjä ja itämistä. Euroopassa kasvuolosuhteet ovat hyvät.

Soijan puinti on lähes valmis Argentiinassa ja satonäkymät ovat keskimääräistä korkeammat. Pohjoisella pallon puoliskolla Yhdysvallat ja Kanada kärsivät myös soijan suhteen pitkäaikaisesta märkyydestä. Ukrainassa taas on soijalle jopa liian kuivaa.

 

Lähde: Vyr Viljaviesti 22/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä