Olet täällä

Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan markkinat

Leipävehnän hintanoteeraus Naantalin satamassa pysyi tasolla 140 €/tonni. Pariisin pörssissä (Euronext) leipävehnän lähin futuurinoteeraus (joulukuu -19) nousi eilen torstaina lukemiin 181,25 €/tonni. Hintojen erotus (Basis) oli näin ollen tasolla -41,25.

Rypsin ja rapsin hintanoteeraus Kirkkonummella pysyy tasolla 380 €/tn. Pariisin pörssissä (Euronext) rapsin lähin futuurinoteeraus (marraskuu -19) pysyi torstaina tasolla 380,75 €/tn. Hintojen erotus (Basis) oli näin ollen tasolla -0,75.

Euroopan markkinat

Strategie grains kertoo kauden vehnän vientiennusteiden nousseen lähes 2 miljoonaa tonnia EU:n vehnän saavuttaessa yhä parempaa kilpailukykyä. Myös Australian ja Argentiinan pienentynyt vehnän puinti pinta-ala sekä Venäjän puitujen vehnämäärien pysyminen samana viime ennusteesta ovat vaikuttaneet EU:n vientiennusteen jyrkkään nousuun.

Strategie grains myös nosti viime kuusta EU:n vehnän tuotantoennustetta 1 miljoonalla tonnilla sekä laski hieman käyttöennustetta sisämarkkinoilla. Tuotanto- ja vientiennusteiden nousu sekä käyttöennusteen lasku pienensivät yhdessä loppuvarastoennustetta viime kuusta 0,3 miljoonaa tonnia. Nykyisen arvion mukaan EU:n vehnävarastot siis kasvaisivat viime kaudesta 0,7 miljoonaa tonnia.

Vehnän hinnan laskupainetta on nähtävissä Iso-Britanniassa Brexitin takia. Ennusteiden mukaan hinnat laskevat yhä 5 €/tn, vaikka hinnat Britteinsaarilla ovat jo nyt hyvin alhaiset. Iso-Britannia yrittää saada vietyä viljaa mahdollisimman paljon ennen kuin rajat mahdollisesti sulkeutuvat.

Jos vehnän hinta kuitenkin nousisi, ohra ja maissi korvaisivat sen käyttöä rehuna. Euroopan markkinoilla on todella paljon ohraa, vaikka ennustetaankin tavallista suurempia vientimääriä. Kiina sekä Saudi-Arabia eivät ole kysyneet viljaa ennusteiden mukaisesti. Vaikka ohraa käytettäisiin rehuna enemmän, se ei korvaisi vehnää kuin maksimissaan 1 miljmiljoonaa tonnia. Ohran rehukäyttöennuste nousi hieman viime kuusta 39 miljoonaan tonniin, mikä on jo 3,5 miljoonaa tonnia suurempi kuin käyttö oli arvioiden mukaan viime kautena.

Maissilla voitaisiin korvata vehnää rehuna jopa 2 miljoonaa tonnia. Jotta tämä tapahtuisi, pitäisi maissin kestää ennustettu eurooppalaisen vehnän hinnan nousu. Tämä ei ole todennäköistä, sillä globaalit maissimarkkinat väläyttelevät hintojen nousupotentiaalia. Mm. Yhdysvaltojen maissivarastot ovat pienentyneet sekä Argentiinan maissin korjuumäärät ovat keskimääräistä pienemmät tänä vuonna.

Agritel kertoo EU:n ja Iso-Britannian Brexit yhteisymmärryksen ilmoittamisen tukeneen euro / dollari suhdetta, joka on noussut kahden viime kuun korkeimmaksi. Euron vahvistuminen tuo helpotusta tuontituotteiden hintapaineeseen, mutta luo myös riskiä eurooppalaisten tuotteiden kiinnostavuuden pienentymisestä.

Maailmanmarkkinat

Agritel kertoo Yhdysvaltojen vehnän hintojen nousseen globaalien markkinoiden hintojen kannustamina. Chicagon pörssissä joulukuun 2020 hintataso on noussut kolmen viime kuun korkeimmaksi.

Eteläisellä pallonpuoliskolla on yhä kuivaa. Australiassa ollaan kärsitty jo pitkään kuivuudesta, mikä vaikuttaa maan tuotantoennusteisiin negatiivisesti.

Oatinformation kertoo Kanadan kauran puintien laahaavan perässä tavallista puintiaikataulua. Tärkeimmillä Kanadan kauran tuotantoalueilla ollaan puinneissta 10-25 % jäljessä tavallista vuotta. Lumi, sateet ja alhaiset lämpötilat ovat jatkuvasti myöhästyttäneet puinteja.

Kanadassa on raportoitu laatuhaittoja viljoilla epätavallisesta säästä johtuen. Kaurasta ei olla saatu virallisia laatutietoja, mutta todennäköisesti kaura on kärsinyt muiden viljojen tapaan jännittävistä puintisäistä. Ongelmia on aiheuttanut märkyyden ja pakkasen lisäksi peltojen tulviminen, lakoontuminen, hanhet ja riista.

Australiassa kärsitään kuivuudesta. Itä-Australiassa on hyvin kuivaa, mutta Länsi-Australiassa kosteusolosuhteet ovat hieman parantuneet. Itä-Australiaankin on ennustettu seuraavan 15 päivän aikana pientä helpotusta kuivuuteen. Kauran satotasojen ennustetaan jäävän selvästi alle tavallisen Etelä-Australian alueella. Puintiajan lähestyessä, sateilla on yhä vähemmän vaikutusta satotasojen parantumiseen. Lännessä kaurasadon ennustetaan olevan tavallinen tai jopa hieman tavallista korkeampi.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän Viljaviesti 32/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä