Siivoton kuivuri on paloriski – seitsemän vinkkiä ennen kuivaamista

Monin paikoin Etelä-Suomea aloitellaan jo kevätviljojen puinteja, joten kuivurin putsaaminen tulee tehdä viimeistään nyt.

Joka vuosi Suomessa syttyy kuivauskauden aikana kymmeniä tulipaloja. Pelastuslaitoksen tilastojen mukaan 2010 -luvun alkupuolella kuivuripaloja oli keskimäärin 40. Viime vuosina palot ovat onneksi hieman vähentyneet, kiitos viljelijöiden panoksesta ennakoivaan huoltoon. Vuonna 2020 kuivuripaloja oli enää 12 ja läheltä piti –tilanteita 17 kappaletta.

Kuivuripalot tuhoavat vuosittain itse kuivureiden lisäksi suuret määrät varastoitua viljaa ja muuta omaisuutta. Kuivurin läheisyydessä saattaa olla myös muita rakennuksia, joihin levitessään palo tuhoaa rakennusten lisäksi koneita ja varastoja.

"Valitettavasti vieläkin monissa paloissa syynä on ollut huoltamaton lämmityslaite, siivoamaton pannu ja putsaamattomat ilmakanavat. Jotkut palot ovat alkaneet rikkoutuneista sähköjohdoista, joita jyrsijät ovat päässeet vioittamaan. Näihin ongelmiin on kuitenkin ratkaisuna perinteiset siivous- ja huoltotoimet. Lisäksi huollettu kuivuri säästää polttoainetta", LähiTapiola Loimi-Hämeen riskienhallinta-asiantuntija Jouni Savolainen sanoo.

Savolainen muistuttaa, että kuivurin yleisellä siisteydellä pystytään parhaiten huolehtimaan myös jyrsijäongelmasta.

Kuivurit pitää nuohota vuosittainen, kaksi sammutinta kuivurissa

Kuivurit pitää nuohota vuosittain ammattilaisen toimesta.

Ennen kuivauskautta öljypolttimen säädöt on syytä tarkistaa valtuutetun huoltomiehen toimesta, jotta palotapahtuma on puhdas ja tarkoituksenmukainen. Esimerkiksi väärin säädetty poltin saattaa savuttaa tai palotapahtuma ei tapahdu tulipesässä vaan lämmönvaihdinosassa rikkoen pannun sisäosat.

"Kuivurin hoidon laiminlyönti alentaa korvausta ja räikeissä tapauksissa voi olla jopa este korvauksen saannille", Savolainen muistuttaa.

Vakuutusehtojen mukaisesti kuivureissa tulisi olla nykyisin vähintään kaksi teholuokaltaan 43A183BC-teholuokan käsisammutinta, joista toinen on sijoitettava pannuhuoneen läheisyyteen.

Tarkista ainakin nämä ennen kuivauskauden alkua:

  • Kutsu nuohooja. Pannu nuohottava nuohoojan toimesta ennen kuivatuskautta.
  • Putsaa pannu. Pannun tulipesän ulkopuolinen tila pannun sisällä pitää puhdistaa. Siivoa ruosteet, mehiläisten pesät ja kaikki muu mahdollinen ulkoa tullut irtomateriaali.
  • Varmista lämminilmaputki. Varmista pannun ja kuivurin välinen lämminilmaputki, että se on puhdas. Varsinkin isojyväiset siemenet valuvat helposti pannuun päin, täyttäen putken. Vanhemmissa kuivureissa ei välttämättä ole tarkastusluukkua. Onneksi kuivurivalmistajat ovat lupautuneet olemaan käytettävissä tarkastusluukun teossa. Lämminilmaputki on syytä tarkistaa myös kuivauskauden aikana.
  • Varmista kuivurin ilmakanavat. Puhdista lämpimän ilman tulokanava ja jäähtyneen ilman poistokanava tarkastusluukkujen kautta. Nämä ovat syytä tarkistaa myös kuivauskauden aikana.
  • Siivoa pannuhuoneen ympäristö. Niitä heinät pannuhuoneen ympäriltä. Poista pannuhuoneen lähellä olevat risukot ja puut. Varmista myös imuaukon suojaverkon puhtaus.
  • Huolla muu kuivurilaitteisto. Tee huoltotoimenpiteet kuivuritoimittajan ohjeiden mukaisesti.
  • Tee koekäyttö. Siivousten päätteeksi tee kuivurivalmistajan ohjeen mukainen koekäyttö tyhjällä kuivurilla, jotta kaikki ylimääräinen materiaali saadaan varmasti pois kuivurista ja varmistetaan varolaitteiden toiminta.

Lähde: ePressi.com

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja