Olet täällä

Termiinisopimuksella kiinnität satosi hintaa etukäteen

Sadon hinnan tiedossa oleminen on tärkeä osa hintariskin hallintaa. Termiinisopimuksen avulla varmistat hintatason osalle sadostasi jo ennakkoon.

Hintatasot markkinoilla elävät jatkuvasti ja muutokset voivat olla välillä suuriakin. Muutosten aiheuttama hintariski kasvaa helposti suureksi, jos viljeltävän sadon hintaa ei ole kiinnitetty lainkaan etukäteen. Parasta hintariskin hallintaa on tietää satonsa hinta osittain jo etukäteen.

Termiinisopimus on yksi hyvä työkalu hintariskin hallintaan. Termiinisopimuksessa sovitaan toimitusmäärä ja toimitusjakso. Hinnoittelu tehdään voimassa olevan termiinihinnan mukaan joko kerralla tai osittain useassa erässä. Sopimuksen hinnaksi muodostuu kiinnitysten painotettu keskiarvo. Viljelijän Avena Bernerin termiinihinnat ja -jaksot voit tarkistaa aina Avenakaupasta.

Hintakiinnityksien tekemisen ajankohta voi joskus mietityttää. Hyvä nyrkkisääntö hintakiinnityksille on, että kolmanneksen arvioidusta satomäärästä voi kiinnittää viljelysuunnitelmia tehtäessä ennen kylvöjä, ja toisen kolmanneksen silloin, kun sato on jo kasvussa. Viimeinen kolmannes jää siten hinnoiteltavaksi sadonkorjuun jälkeen, jolloin myös satomäärä tarkentuu.

Suojaudu siis markkinamuutoksilta ja varmista termiinisopimuksella hintataso osalle sadostasi jo hyvissä ajoin. Hintariskin hallinta kannattaa.

Lue lisää muista sopimusvaihtoehdoista julkaisusarjassamme, jossa esitellään tarkemmin Viljelijän Avena Bernerin tarjoamat sopimusvaihtoehdot vilja- ja öljykasvikauppaan. Seuraa siis julkaisujamme!

Kommentit

Samankaltaista sisältöä