Viljan hintoihin ei odoteta merkittäviä korotuksia

Viljan hintoihin ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia. Keskeiseksi nousevatkin eri viljelykasvien väliset hintasuhteet.

Kylvöt ovat onnistuneet suuressa osassa maata hyvin ja ainakin kylvöjen perusteella odotetaan hyvää satoa. Viljelijät ovat tehneet viljelypäätöksensä yhä enemmän kysyntänäkymien ja hintasuhteiden perusteella.

Maailman viljamarkkinat

Maailman viljatilanne vaikuttaa viljan hintaan myös Suomessa. Satovuoden 2016/2017 viljasato on ennustettu historian toiseksi suurimmaksi. Myös viljan kulutuksen ennustetaan kasvavan. Vehnävarastojen ennustetaan kasvavan hieman entisestään, joten vehnän maailmanmarkkinahinta tuskin nousee merkittävästi. Rehuviljojen kysynnän arvioidaan kasvavan. Tuotanto ja kulutus ovat kuitenkin tasapainossa, joten rehuviljojen hinnat pysyvät todennäköisesti ennallaan.

Viljatilanne Suomessa

ProAgrian mukaan rehuohran ja kevätvehnän viljelyalat Suomessa ovat hieman pienenemässä. Kauran viljelyala puolestaan on hieman lisääntynyt. Myös öljy- ja valkuaiskasvien viljelyalan arvioidaan kasvavan.

Viljan tarjonta on runsasta suhteessa kysyntään, joten hinnat ovat pysyneet alimmillaan sitten vuoden 2010. Kauran ja rehuohran hintaan ei ole odotettavissa juurikaan muutosta. Vehnän hinnan ennustetaan hieman nousevan syksyllä.

Viljan hintoihin ei siis ole luvassa merkittäviä korotuksia. Keskeiseksi nousevatkin eri viljelykasvien hintasuhteet.

Lähde: Käytännön Maamies

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja