Avenan viljamarkkinatiedote 9/06

USA:n maatalousministeriö (USDA) nosti heinäkuun satoennusteessaan arviotaan maailman vehnäsadosta 5 miljoonalla tonnilla 605 miljoonaan tonniin. Nousu johtui lähinnä Kiinan ja Ukrainan parantuneista satonäkymistä. Maailman vehnän loppuvarastoja nostettiin samalla määrällä 133 miljoonaan tonniin. Kuuma ja kuiva säätyyppi USA:n keskilännen maissin ja soijan tuotantoalueilla sekä pohjoisten preerioiden kevätvehnäalueilla aiheuttaa huolta siitä, että tuleva sato voi osoittautua tämänhetkisiä arvioita pienemmäksi.
USA:n maatalousministeriö (USDA) nosti heinäkuun satoennusteessaan arviotaan maailman vehnäsadosta 5 miljoonalla tonnilla 605 miljoonaan tonniin. Nousu johtui lähinnä Kiinan ja Ukrainan parantuneista satonäkymistä. Maailman vehnän loppuvarastoja nostettiin samalla määrällä 133 miljoonaan tonniin.

Kuuma ja kuiva säätyyppi USA:n keskilännen maissin ja soijan tuotantoalueilla sekä pohjoisten preerioiden kevätvehnäalueilla aiheuttaa huolta siitä, että tuleva sato voi osoittautua tämänhetkisiä arvioita pienemmäksi. Tämä on aiheuttanut hermostuneisuutta markkinoilla ja hinnat ovat nousseet Chicagon raaka-ainepörssissä. Sääennusteet lupaavat kuitenkin aivan lähipäiville hajanaisia sadekuuroja, mikä on hieman rauhoittanut markkinoita. Lähiviikkojen sääolosuhteet USA:n keskeisillä tuotantoalueilla tulevat vaikuttamaan merkittävästi etenkin rehuviljojen ja vehnän hinnanmuodostukseen.

Sadonkorjuu on alkanut eteläisissä EU-maissa ja Ranskassa. Ensimmäiset satoraportit ennakoivat vehnän ja ohran satomäärien jäävän aikaisempia arvioita alhaisemmiksi. Lisäksi viime viikkojen helle on todennäköisesti verottanut satopotentiaalia Saksassa, Puolassa ja Baltian maissa. Myös Unkarista on raportoitu alhaisemmista satotasoista. EU:n aikaisemmat 262 miljoonan tonnin satoennusteet voivat osoittautua liian optimistisiksi. Alentuneet satoarviot ovat nostaneet vehnän hintoja Ranskassa ja Saksassa.

Tämän satokauden kahdessa ensimmäisessä viikoittaisessa tarjouskilpailussaan EU-komissio on myöntänyt vehnälle vientitukea varsin alhaisella tasolla sekä hyväksynyt suurimman osan tarjouksista vehnän viennille kolmansiin maihin Unkarin, Puolan, Tshekin ja Slovakian interventiovarastoista. Kaikki tarjoukset ohran viennille sekä vapailta markkinoilta että interventiovarastoista on hylätty. Ohran tarjoukset ovat noudatelleet Mustanmeren alueen ohran hintoja, mikä on ollut toistaiseksi liian alhainen taso komission hyväksyttäväksi. Venäjä ja Ukraina näyttävät saavan viime vuotta suuremman ohrasadon, ja ne tulevat todennäköisesti esiintymään hinnanmäärittäjänä maailman rehuohramarkkinoilla.

Kanadassa kasvuolosuhteet ovat yleisesti ottaen kohtalaiset. Pohjois-Amerikkaa viime aikoina vaivannut normaalia kuivempi säätyyppi on rasittanut kasvustoja Manitoban provinssissa. Kuivimmat alueet ovat saaneet hajanaisia sateita viime päivinä, mutta lisää sateita tarvitaan hyvän satotason varmistamiseksi. Sen sijaan Saskatchewanissa kasvustot ovat toistaiseksi erittäin hyvässä kunnossa, sillä provinssin kosteustilanne on vielä hyvä kesäkuun runsaiden sateiden jälkeen. Joka tapauksessa Kanadan kauran tuotannon ennustetaan kasvavan viime vuodesta ja loppuvarastojen pysyttelevän korkealla tasolla. Wins $1 Million lottery in uae .

Rapsin sadonkorjuu on alkanut Ranskassa ja toistaiseksi satomäärät ovat jääneet alle normaalin monilla alueilla. Myös muualla EU:n alueella satotasojen odotetaan pienenevän kuivuuden johdosta. Rapsin hinnat ovat nousseet voimakkaasti tämän seurauksena.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja