Olet täällä

Kauran kehälaikku on rantautunut Suomeen

Suomeen rantautui viime kesänä uusi kauran kasvitauti. Lehtibakterioosin viottamia näytteitä kerättiin kaurapelloilta etenkin Kanta-Hämeessä.

Taudinaiheuttajia eristettiin näytteistä, jotka oli kerätty viljelijän pelloilta tai kauran virallisen lajikekokeen ruuduilta. Taudinaiheuttaja määritettiin MTT:llä Pseudomonas syringae –bakteeriksi. Se aiheuttaa kauran lehtiin viotuksia. Pseudomonas syringae –bakteerille ei ole virallista suomenkielistä nimeä. Kehälaikku on käännös englannista (halo blight).

Kehälaikku on kauran yleisin bakteeritauti. Tähän asti Suomi on välttynyt tältä kasvitaudilta. Ruotsissa kauran kehälaikkua (bladbakterios) on esiintynyt useana kesänä.

Kehälaikun tunnistaa vaaleasta kehästä

Pseudomonas syringae –bakteeri aiheuttaa ensioireinaan pieniä vaaleanvihreitä, soikeita laikkuja. Ne ilmaantuvat usein kolmanteen tai neljänteen kasvulehteen ylhäältäpäin. Taudinaiheuttaja on saanut nimensä laikkua ympäröivästä vaaleasta kehästä.

Alkuvaiheessa kauran kehälaikku saattaa oireiltaan muistuttaa hyvinkin paljon kauranlehtilaikkua. Kehälaikussa taudin edetessä laikun keskiön vihertävä väri muuttuu vetisen harmaaksi tai ruskehtavaksi, kun taas lehtilaikku erottuu tummemman (lilan) punaisena. Taudinaiheuttajan määrittäminen tapahtuu varmimmin analysoimalla kasvustonäytteitä laboratoriossa.

Siemenlevintäinen tauti


Kauran kehälaikku on siemenlevintäinen kasvitauti, jonka torjuntaan ei ole kemiallisia valmisteita. Taudin aiheuttajabakteeri säilyy kasvukaudesta toiseen myös olkijätteessä ja maaperässä. Myös hyönteiset, lähinnä kirvat, saattavat toimia taudinkantajina kasvukauden aikana. Viileä ja kostea alkukesä tarjoavat taudin leviämiselle suotuisat sääolot.

Kauran kehälaikun tärkeimmät torjuntakeinot ovat sertifioidun siemenen käyttö, huolellinen viljelykierto sekä maan muokkaus. Maissa, joissa tautia on esiintynyt, on kauralajikkeiden välillä havaittu kestävyyseroja kehälaikkua vastaan.

Taudinaiheuttajan yleisyyden seuraamiseksi MTT sekä Boreal Kasvinjalostus Oy ottavat vastaan näytteitä viljelijöiden pelloilta kasvukaudella 2008. Kauranäytteet, joiden epäillään olevan Pseudonomas –bakteerin tartuttamia, tulee lähettää osoitteeseen: Marja Jalli, MTT Kasvinsuojelu, 31600 Jokioinen.


Pseudomonas syringae -bakteerin aiheuttamia oireita kaurassa 2007.
Kuva: MTT/Marja Jalli

Kauranlehtilaikku kaurassa, aiheuttajana Pyrenophora avenae -sieni.
Kuva: MTT/Marja Jalli

 

Samankaltaista sisältöä