Väitös: Koloradonkuoriainen voi levitä pysyvästi Suomeen

Koloradonkuoriainen voi levitä pysyvästi Suomeen, sillä geneettiset tekijät ja Suomen kesälämpötilat eivät rajoita tämän perunan tuholaisen selviytymistä pohjoisessa, selviää FM Sanna Bomanin väitöskirjasta.

Koloradonkuoriainen voi levitä pysyvästi Suomeen, sillä geneettiset tekijät ja Suomen kesälämpötilat eivät rajoita tämän perunan tuholaisen selviytymistä pohjoisessa, selviää FM Sanna Bomanin väitöskirjasta.

Koloradonkuoriaisilla on geneettistä vaihtelua elinkiertopiirteissään, kuten kehistysajassa ja koossa. Tämän vaihtelun avulla ne voivat sopeutua entistä paremmin uusiin olosuhteisiin, kuten esimerkiksi alhaiseen lämpötilaan. Talvesta selviäminen on yksi tärkeimmistä kuoriaisen leviämisaluetta määrittävistä tekijöistä. Venäjällä pohjoisimmat kuoriaiskannat on todettu Petroskoissa, missä saattaa talvella olla kylmempi kuin Etelä-Suomessa.

Kuoriainen pystyy kehittymään ja selviämään Suomen kesän normaaleissa olosuhteissa, kun vuorokauden keskilämpötila on 17 astetta. Hallayötkään eivät vaikuta toukkien kehitykseen tai kuolleisuuteen. Jos lämpötila laskee 13 asteeseen, toukista kuolee noin 90 prosenttia. Koloradonkuoriaisemo munii kasvukauden aikana jopa 1 300 munaa, joten näistä toukista jää aina joku jäljelle myös kylminä kesinä.

Jätä torjunta ammattilaisille

Yksi todennäköisimmistä koloradonkuoriaisen leviämisreiteistä Suomeen on Laatokan itäpuolelta, missä kuoriainen on viime vuosina levinnyt vähitellen kohti pohjoista. Suomea lähimmät esiintymät ovat Pietarissa ja Laatokan itäpuolella Salmin kylän lähellä. Bomanin mukaan Suomessa pitää ehdottomasti jatkaa kuoriaisten tarkkailua erityisesti Venäjän raja läheisyydessä.

Boman neuvoo jättämään kuoriasten torjunnan kasvinsuojeluviranomaislle. Jos torjunta-aineita käytetään liikaa, seurauksena voi olla aineille vastustuskykyisten kuoriaiskantojen kehittyminen. Tutkimuksessan Boman havaitsi, että liian pienillä torjunta-ainepitoisuuksilla käsiteltyjen kuoriaisten jälkeläisillä oli enemmän rasvaa kuin käsittelemättömien kuoriaisten jälkeläisillä. Suuri suhteellinen rasvamäärä saatta parantaa koloradonkuoriaisten kykyä selvitä talven yli.

FM Sanna Bomanin väitöskirjan *Ecological and genetic factors contributing to invasion success: The northern spread of the Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata)* (Ekologisten ja geneettisten tekijöiden vaikutus koloradonkuoriaisen (Leptinotarsa decemlineata) leviämismenestykseen) tarkastustilaisuus pe 5.12.2008 klo 12, Jyväskylä. Vastaväittäjänä professori Mats Björklund (Upsalan yliopisto) ja kustoksena dosentti Leena Lindström.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja