Olet täällä

Suuttimien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota

Kasvinsuojelussa käytettävät ruiskun suuttimet pitää aina valita ruiskutuskohteen, tehoaineen ja ruiskutusolosuhteiden mukaan. Hankkija-Maatalouden tuoteryhmäpäällikkö Jyrki Lepistön mukaan tarjolla on runsas valikoima erilaisia suuttimia. Suuttimen valinta kannattaa tehdä huolellisesti, koska suutin vaikuttaa ratkaisevasti ruiskutuksen onnistumiseen.

Tärkeimpiä suuttimen valintaan liittyviä asioita on suutinkoko. Oikea suutinkoko riippuu ruiskutusmäärästä (l/ha), halutusta ajonopeudesta ja ruiskutuspaineesta. Optimaalinen ruiskutuspaine taas vaihtelee suutintyypin mukaan. Kaikilla suuttimilla ruiskutuspaine vaikuttaa keskimääräiseen pisarakokoon: mitä suurempi on paine, sitä pienempiä ovat pisarat. Ruiskutuksen pisarakoko on aina kompromissi ruiskutuksen peiton ja toisaalta tuulikulkeuman välillä.

Erikokoisten suutinten lisäksi on eri materiaaleista valmistettuja suuttimia. Lepistön mukaan keraamiset suuttimet ovat kulutuskestävyydeltään selvästi muovisia parempia. Suutinten kulumiseen vaikuttavat veden laatu, käytetyt kemikaalit ja ruiskutuspaine.

Ilma- ja viuhkasuuttimet

Erikokoisten ja eri materiaaleista valmistettujen suutinten lisäksi on olemassa rakenteeltaan ja toiminnaltaan erilaisia suuttimia. Ilma-avusteiset ID–suuttimet muodostavat ilman avulla pisararyppäitä, jotka ovat painavampia ja putoavat nopeammin kuin tavallisesta viuhkasuuttimesta muodostuvat pisarat.

Saatavana on myös kaksoiskärjillä varustettuja kaksoisviuhkasuuttimia, jotka muodostavat kaksi erillistä toisiinsa nähden hiukan eri kulmassa lähtevää nesteviuhkaa (kuva). Kaksoisviuhkasuutinten etuja perinteisiin viuhkasuuttimiin verrattuna ovat parempi tunkeutuvuus kasvustoon, pienempi tuuliherkkyys sekä mahdollisuus käyttää suurempia ajonopeuksia. Lisäksi kaksoisviuhkasuuttimet mahdollistavat pienempien vesimäärien käytön.                                                   

Lue lisää suuttimien valinnasta Agrimarketin Kasvuohjelma Uutisista.

Samankaltaista sisältöä