Juolavehnän ja hukkakauran torjunta leveälehtisistä kasvustoista

Juolavehnän, hukkakauran ja eräiden muiden heinämäisten rikkakasvien torjunta on nyt ajankohtaista monilla pelloilla. Perussääntö juolavehnää torjuttaessa on, että ruiskutushetkellä juolavehnässä on keskimäärin 4-6 lehteä. Ei siis pidä tuijottaa vain lohkon suurimpia yksilöitä vaan keskimääräistä kokoa. Viime viikkojen säät ovat olleet sopivan kosteita ja viileitä ja juolavehnä on hyvässä kasvussa. Näissä olosuhteissa saadaan paras mahdollinen teho juolavehnään. Hukkakaura on yksivuotinen rikkakasvi, joka on helpompi torjua näillä valokoivilla valmisteilla.

Juolavehnän, hukkakauran ja eräiden muiden heinämäisten rikkakasvien torjunta on nyt ajankohtaista monilla pelloilla. Perussääntö juolavehnää torjuttaessa on, että ruiskutushetkellä juolavehnässä on keskimäärin 4-6 lehteä. Ei siis pidä tuijottaa vain lohkon suurimpia yksilöitä vaan keskimääräistä kokoa. Viime viikkojen säät ovat olleet sopivan kosteita ja viileitä ja juolavehnä on hyvässä kasvussa. Näissä olosuhteissa saadaan paras mahdollinen teho juolavehnään. Hukkakaura on yksivuotinen rikkakasvi, joka on helpompi torjua näillä valokoivilla valmisteilla. Hukkakauran pitää ruiskutushetkellä kuitenkin olla taimella. Toinen hyvän tehon edellytys on se, että ruiskutushetkellä ilman suhteellinen kosteus on yli 70 %. Silloin ruiskutettu aine pääsee hyvin torjuttavien heinien lehden sisään ja kulkeutuu edelleen kasvupisteisiin. Lämpötilalla ei ole juurikaan merkitystä tehoon.

Targa Super 5 SC (tehoaine kvitsalofoppi-P-etyyli) on hyväksytty heinämäisten rikkakasvien torjuntaan seuraavien kasvien viljelyksiltä: herne, peruna, rapsi, rypsi, sinappi, sokerijuurikas, apilan ja punanadan siemenviljelykset, istukas- ja kylvösipuli, purjo, porkkana, punajuurikas, lanttu, mukulaselleri, palsternakka, kaali, tattari, kumina, pellava, hedelmäpuut, herukka, mansikka, vadelma, karviaismarja, mesimarja, pensasmustikka, tyrni, ruusunmarja sekä koristepuut ja -pensaat.

Näiden lisäksi valmistetta voidaan käyttää juolavehnän, hukkakauran ja eräiden muiden heinämäisten rikkakasvien torjuntaan härkäpavulta (Vicia faba) ja sinilupiinilta (Lupinus angustifolius), joille on ns. off-label lupa. Targa Superia voidaan käyttää myös pohjavesialueilla. Sen varoaika on melko pitkä. Tarkista nämä kasvikohtaisesti myyntipäällyksestä.

Juolavehnän torjunta härkäpavulla tehdään, kun juolavehnä on tämän kokoista. Kuva Kemiöstä 19.6.2012

Targa Superin käyttömäärä juolavehnän torjunnassa on 2,5 - 3 l/ha ja hukkakauran torjunnassa 1,5 l/ha

Berner Oy - Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja