Tee kaalikoitorjunta öljykasveille oikeaan aikaan!

Kaalikoi kevätrapsilla 25.5.2013

Toukokuun 21.-22. päivän aikana lämpimät itäiset ilmavirrat toivat Suomeen arvioiden mukaan kymmeniä miljoonia kaalikoiyksilöitä. Aikuiset koit ovat sittemmin hakeutuneet hajuaistinsa avulla ristikukkaisten kasvien lehdille vain yksi asia mielessään: lisääntyminen. Naaraskoi aloittaa munintansa välittömästi ja ne munivat n. 10 vuorokauden aikana yhteensä 100- 200 munaa jonka jälkeen naaraat kuolevat. Munista alkaa kuoriutua nälkäisiä toukkia 3-5 vuorokauden jälkeen. Kaalikoin toukka-aste kestää 15-21 vuorokautta ja sinä aikana toukat tekevät tuhoa syömällä ristikukkaisten kasvien lehtiä ennen koteloitumistaan. Koteloaste kestää 4-15 vuorokautta jonka jälkeen uusi kaalikoisukupolvi aloittaa tuhoisan kierron uudestaan.

Lentävien aikuisten kaalikoiden torjunta on verrattain tehotonta. Paras torjuntateho saadaan koin toukka-asteella joka on juuri alkamassa. Torjuntakynnyksenä voidaan pitää keskimäärin 2-3 toukkaa/ kasvi. Ruotsista saatujen kokemusten perusteella neonikotinoidit kuten Biskaya ja Mospilan tehoavat varsin heikosti kaalikoin toukkiin. Parempi teho on saatu pyretroideilla kuten Sumi Alpha ja uudella Avaunt- valmisteella jonka teho kestää pitkään. Avaunt on sekä kosketus- että syömävaikutteinen ja tehoaa hyvin myös lehden alapinnalla oleviin toukkiin.

Kevätkylvöisten rypsin ja rapsin taimet ovat tulossa aikaiseen nuppuvaiheeseen jolloin myös riski rapsikuoriaisille kasvaa. Suosittelemme kevätrypsille- ja rapsille ensimmäiseen ruiskutukseen Avaunt:ia joka torjuu tehokkaasti sekä kaalikoin että rapsikuoriaisen samalla ruiskutuksella. Mikäli kaalikoita vastaan tarvitaan toinen ruiskutus kannattaa siihen valita Sumi Alpha.

Lataa kaalikoin torjuntaohje öljykasveille TÄÄLTÄ

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja