Tarkkaile kirppoja ja etanoita syysrapsilla

Viime vuosina ei yleensä kirpoista ole ollut haittaa kylvetyillä syysrapseilla, mutta tänä vuonna niitä on paikoin yllättävän runsaasti.

Viime vuosina ei yleensä kirpoista ole ollut haittaa kylvetyillä syysrapseilla, mutta tänä vuonna niitä on paikoin yllättävän runsaasti.

Kirppalauma pystyy vielä näinkin kookkaan syysrapsin tuhoamaan. Kuva Somerolta 23.8.2013

Erityisesti tulee seurata syysrapsilohkon reunaosia, koska pääsääntöisesti sieltä ne leviävät rapsipeltoon. Jos kirppoja esiintyy keskimäärin yksi kirppa / taimi,

torjunta kannattaa tehdä. Torjuntaan voi riittää yksi ruiskutuskierros lohkon ympäri. Ruiskutus kannattaa tehdä pyretroidivalmisteella (esim. Sumi Alpha) keskellä päivää, silloin kirpat ovat kasvustossa parhaiten esillä.

Etana syysrapsin lehdellä Somerolla 23.8.2013

Etelä-Suomessa keskikesä oli hyvin kuiva, ja silloin näytti, että etanaongelmaa ei syysrapsille muodostuisi. Elokuun runsaiden sateiden jälkeen etanaongelma on todellisuutta. Hyvissä kosteusoloissa ne myös lisääntyvät erittäin nopeasti. Rapsilohkolle kannattaa asettaa muutamia laudanpätkiä etanoiden seurantaan. Jos aamuisin etanoita löytyy laudan alta, kannattaa varautua torjuntaan. Kirpppojen tavoin etanatkin yleensä etenevät lohkon reunoilta, mutta aina näin ei välttämättä ole. Siis kannattaa seurata mahdollista etanaongelmaa lohkolta kokonaisuutena.
Torjunta Sluxx- etanasyötillä 5-7 kg/ha. Rakeet sopivat levitettäväksi lannoitteenlevityslaitteella.

Lisätietoa etanoista ja niiden torjunnasta Sluxx- rakeilla löydät TÄÄLTÄ

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja