Olet täällä

YaraVita Solatrel varmistaa tehokkaan siemenperunatuotannon

Perunaa nousee maton täydeltä kun Grimmen itsekulkeva perunannostokone etenee Simo Rahkon ohjaamana Tyrnävän lakeuksilla. Siemenperunatilalla on hyvät kokemukset YaraVita Solatrel -lehtilannoitteen käytöstä perunalla.

Veljekset Lauri ja Simo Rahko viljelevät yhdessä setänsä Markku Rahkon kanssa Tyrnävällä 165 hehtaarin kasvinviljelytiloja, Härmää ja Räinää. Pinta-alasta 85 ha on perunalla, 70 ha viljalla ja 10 ha viherlannoitusnurmea. Tilojen pellot sijaitsevat pääosin talouskeskuksien ympärillä, kauimmainen lohko on noin 10 km päässä. Viljelykiertoa parannetaan vaihtamalla maita alueen viljanviljelijöiden kanssa.

Nostotyöt sujuvat vauhdikkaasti Grimmen itsekulkevalla nostokoneella.Kasvukausi edellistä parempi

- Kokonaissato on tänä kesänä kohtuullisen hyvä, Lauri Rahko toteaa. Siemenperunan bruttosatotaso vaihtelee 20–48 tonnia hehtaarilta. Keskisato on reilut 30 tonnia, joka jää hieman edellisvuosista, hän arvioi satokautta. Perunat nostetaan suoraan laatikoihin, jotka varastoidaan yhteisomistuksessa olevaan laatikkovarastoon.

Kasvukausi on tänä kesänä ollut hyvä. Lämpöä ja kosteutta on riittänyt ja kasvustot ovat ehtineet tuleentua luontaisesti, mikä on Lauri Rahkon mukaan hyvä asia siemenperunan laadun kannalta.

- Kasvu on ollut paikka paikoin niin hyvä, että eväät maasta ovat loppuneet kesken, vaikka kasvukauden lisälannoitusta on tehty. Edellisvuoden kaltaisia liian runsaita sateita ei ole ollut tänä vuonna liikaa kuin osalla viljelyksistä.

Peltojen ravinnetilaan kiinnitetään erityistä huomiota

Tilan pellot ovat pääasiassa karkeita hietamaita. Maan kalsium-, kalium- ja hivenpitoisuudet ovat alhaisia, ja näiden ravinteiden riittävyyteen on kiinnitettävä huomiota. Lannoitus annetaan keväällä pääasiassa YaraMila Perunan Y 1:llä. Myös Perunan Y 2:sta ja Fosforiravinnetta käytetään.

Kalsiumin täydennykseen käytetään YaraLiva Calsinitia ja Yara Maanparannuskipsiä 2-3 tn/ha. Tilan peltojen hivenravinnetilaa parannetaan antamalla Hivenravinneseosta hajalevityksenä pintaan ennen kylvöä. Maan kaliumtasoa ja pH:ta ylläpidetään Yara Biotiitin avulla, käyttömäärä on 5-8 tn /ha.

Kasvukaudenaikaiseen lannoitukseen YaraVita Solatrelia

Tilalla on hyvät kokemukset YaraVita Solatrel -lehtilannoitteen käytöstä.

– Osa tilalla viljeltävistä lajikkeista ovat luonnostaan vähämukulaisia lajikkeita ja YaraVita Solatrelilla pyritään varmistamaan lukumäärällisesti mahdollisimman hyvä mukulasato, Lauri Rahko kertoo lehtilannoituskokemuksistaan.

Lauri Rahko  sukutilan Härmän vanhimman aitan edustalla,  joka on rakennettu vuonna 1684. Jotta hyvään tulokseen päästään, lannoituksen ajankohta on hyvin tarkka. Ruiskutus on tehtävä silloin, kun perunan mukulajuuri on koukkuvaiheessa. Kasvustoja on seurattava jatkuvasti ja ruiskutuksille on aikaa muutama päivä.

YaraVita Solatrel on Lauri Rahkon mukaan helppokäyttöinen tuote. Nestemäisenä se liukenee hyvin ja soveltuu myös ruttoaineiden kanssa sekoitettavaksi. Rahkolla käyttömäärä on 10 l/ha mukulan muodostuksen alussa.

Tilalla ruttoruiskutukset aloitetaan aikaisessa vaiheessa. Koska pinta-alaa on paljon YaraVita Solatrel hankittiin tänä kesänä 1 000 litran kontissa, jossa sen hinta on edullisempi. Kontista lehtilannoite siirretään ruiskuun täyttölaitteen avulla. Kokemukset YaraVita Solatrelista on hyvät ja käyttöä jatketaan tulevinakin kasvukausina.

Yhteistyökumppanina HZPC Kantaperuna

Lajikkeina tilalla viljellään Red Scarlettia, Salinea, Colombaa, Carreraa, Annabellea, Mozartia, Asterixia, Challengeria ja Timoa. Red Scarlett menee Venäjän vientiin. Nuorten isäntien isä, Jaakko Rahko tekee töitä perunan markkinoimiseksi Venäjälle. Tilalla kasvatettavat siemenperunat myydään ja markkinoidaan Suomen johtavan siemenperunayrityksen HZPC Kantaperunan kautta.

Valmistautuminen uuteen satokauteen aloitetaan välittömästi, kun nostotyöt on tehty. Peltoja tasataan jo uusia kylvöjä varten. Seuraavaa kasvukautta veljekset Lauri ja Simo Rahko suunnittelevat niin kuin aiemmatkin sukupolvet ovat tilalla 1800-luvun lopulta lähtien tehneet. Tästä on hyvä jatkaa, sanoo Lauri tilan vanhimman 1684 rakennetun aitan edessä ja katselee perunapellolle, missä nostotyöt vielä hetken jatkuvat.

Teksti ja kuvat: Asiakkuus-/yhteyspäällikkö Ilkka Mustonen, Yara Suomi Oy

Tekijä: 

Samankaltaista sisältöä