Ohra-ala ei saa pudota tulevanakaan kasvukautena

Vuonna 2013 kylvössä ollut ohra-ala oli 530 000 hehtaaria. Tuolta alalta korjattiin kuitenkin ennätysmääräinen sato joka oli 1,9 miljardia kiloa.

Vuonna 2013 kylvössä ollut ohra-ala oli 530 000 hehtaaria. Tuolta alalta korjattiin kuitenkin ennätysmääräinen sato joka oli 1,9 miljardia kiloa. Kuvassa on vuotuinen ohran kylvöala sekä ohran kokonaissato vuosina 1980-2013 Tiken tietoihin perustuen.

Yhteenveto ohran kylvöalasta ja vuotuisesta satomäärästä

Yllä olevasta kuvaajasta näkyy, että vastaava kylvöala kuin keväällä 2013 on ollut esimerkiksi 2000-luvun alkuvuosina, mutta silloin satomäärä jäi 1,7 miljardiin kiloon. Tällä hetkellä ohran tarjontaa on runsaasti, mutta markkinatilanne olisi hyvinkin toisenlainen jos kuluneena kesänä olisi saatu vain normaali hehtaarisato. Tulevan kasvukauden viljelysuunnitelmia tehdessä tämä kannattaa pitää mielessä, kehottaa Kari Kiltilä.

Kotimaan ohran tarjontatilanteesta keskusteltiin Altian viljelijätilaisuudessa to 23.1. Seinäjoella. Altian hankintavastaava Kari Kiltilä kertoi tärkkelysohrasopimusten toimitusten ruuhkautuneen Koskenkorvan tehtaalla. Tällä hetkellä vastaanotetaan vain sopimuksilla tuotettua ohraa. Tilaisuudessa puhuivat Altialta myös vt. toimitusjohtaja Hannu Tuominen sekä tehtaanjohtaja Antti Snellman kertoen Koskenkorvan tehtaan sekä koko Altian kuulumisista.

MTK:n vilja-asiamies Max Schulman toi tilaisuuteen tietopaketin maailman ja EU:n viljatilanteesta. Esitykseen voit tutustua Altian nettisivuilla tämän linkin kautta. Schulman toi puheenvuorossaan esiin myös kysymyksen siitä, miksi pinta-alaltaan suurimmat viljelykasvit kaura ja ohra ovat kirjallisen viljelysopimusten tekemisellä mitattuna vielä kaukana muista kasveista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja