Mitä ihmettä tämä integroitu torjunta eli IPM on?

Kasvinsuojeluseuran järjestämällä Kasvinsuojelupäivällä Jokioisilla 22.1.2014 pidetyn päivän yksi keskeinen aihe oli IPM eli Integrated Pest Management. Kaikki viljely tästä eteenpäin on joko IPM:ää tai luomua.

Kasvinsuojeluseuran järjestämällä Kasvinsuojelupäivällä Jokioisilla 22.1.2014 pidetyn päivän yksi keskeinen aihe oli IPM eli Integrated Pest Management. Kaikki viljely tästä eteenpäin on joko IPM:ää tai luomua.

Laki kasvinsuojeluaineista 1563/2011 sanoo, että kasvinsuojeluaineiden ammattikäyttäjien - siis viljelijöiden - tulee käyttää työssään integroidun torjunnan yleisiä periaatteita. Lain lisäksi on annettu asetus näistä integroidun torjunnan yleisistä periaatteista (7/2012). Kumpaankin kannattaa tutustua tarkemmin.

Lyhyesti sanottuna näitä IPM:n yleisiä periaatteita ovat:

1. Ennakoivat kasvintuhoojien torjuntamenetelmät

2. Tarkkailu

3. Torjuntapäätöksen tekeminen käyttäen mahdollisuuksien mukaan torjunnan taloudellisia kynnysarvoja

4. Muiden kuin vain kemiallisten menetelmien harkitsemista

5. Torjunta-aineiden käytön rajoittaminen vain todettuun tarpeeseen ja pitäen mielessä resistenssin ehkäisemisen

6. Torjunnan onnistumisen seuranta


Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

IPM viljely kattaa kaikki ne tavanomaiset viljelytoimet, jotka parantavat viljelykasvin luontaisia mahdollisuuksia tuottaa satoa täysimääräisesti. Siihen kuuluvat kaikki ennaltaehkäisevät toimenpiteet kuten esimerkiksi viljelykierrosta ja maan kasvukunnosta huolehtiminen, tasapainoinen lannoitus ja maan vesitaloudesta huolehtiminen.
Todetun tarpeen mukaan ja omiin kokemuksiin perustuen voidaan myös kaikkia hyväksyttyjä kemiallisia keinoja käyttää niiden ohjeiden mukaan.

Tämä IPM on käsitteenä monelle edelleen epäselvä. Kyseessä on koko EU-ta koskeva asia, jossa pyrkimyksenä on löytää vaihtoehtoisia menetelmiä ja tekniikoita, joiden avulla voidaan entisestään vähentää ihmisten terveydelle ja ympäristölle aiheutuvia riskejä
sekä riippuvuutta kasvinsuojeluaineiden käytöstä.

Jussi Talvitien Pioneer PR39V43 rehumaissi kasvoi komeaksi Lapualla lämpimän kesän 2013 aikana

Viljelijä Jussi Talvitie Lapualta piti tilaisuudessa erinomaisen esityksen siitä mitä tässä on kysymys. Jussi Talvitie on ollut useamman vuoden mukana Pesticide Life-hankkeessa, jossa näitä asioita on mietitty etukäteen ja viljelijälähtöisesti muutamilla tiloilla.

Mitä IPM ei ole?

Se ei ole luomua, koska siinä on mahdollista käyttää laajemmin tuotantopanoksia. Se ei myöskään ole näennäisviljelyä, koska se ei pyri tuotantopanoksia minimoimalla alentamaan sadon määrää tai laatua vaan tähtää hyvään ja laadukkaaseen satoon. IPM ei ole valmis ratkaisu vaan se toteutetaan aina tapauskohtaisesti. Se ei ole pysyvä vakiintunut käytäntö vaan elää muutosten mukaan. Se ei ole uhkapeliä vaan perustuu havaintoihin, tavoitteisiin, riskinarviointeihin ja niiden perusteella tehtäviin toimintasuunnitelmiin. Se ei tarkoita kasvinsuojeluaineiden käytön lopettamista.

Jussi Talvitien esitys aiheesta on ladattavissa TÄSTÄ

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja