Sokerijuurikkaan viljelyinnostus nousussa

Juurikkaanviljely on sopimustuotantoa. Juurikassokeria Suomessa valmistavalla Sucros Oy:llä oli 760 sopimusviljelijää vuonna 2013 ja viljelypinta-ala oli noin 12 000 ha (~ 16 ha/viljelijä).

Juurikkaanviljely on sopimustuotantoa. Juurikassokeria Suomessa valmistavalla Sucros Oy:llä oli 760 sopimusviljelijää vuonna 2013 ja viljelypinta-ala oli noin 12 000 ha (~ 16 ha/viljelijä).

Sucroksen tavoitteena on nostaa viljelijämäärä 800:aan ja kokonaisala 13 000 hehtaariin vuonna 2014. Tavoitteeseen on helmikuun loppuun mennessä päästy. Uusia sopimuksia vuodelle 2014 on tehty jo lähes 100, mikä on yli kaksinkertainen määrä viljelyn lopettaneisiin nähden ja suurin lisäys viljelijämäärässä vuosikymmeniin. Viljelijärekrytointia jatketaan tavoitteen täyttymisestä huolimatta kylvöjen alkamiseen asti.

Nostotyöt alkuvaiheessa viime syyskuun lopulla. Ruotsissa valmistetut Edenhall–nostokoneet ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina.
Sucroksen sopimushankinnasta huolehtivat alueelliset konsulentit. Pääosa vuoden 2014 uusista sopimuksista on tehty kuluneiden talvikuukausien aikana, mutta muutama innokkain on tehnyt sopimuksen jo edelliskesänä.

Vahvistettujen sopimusten perusteella tilataan siemenet ja torjunta-aineet tulevalle kasvukaudelle. Viljelijä voi maksaa tarvikkeet laskun perusteella tai ne voidaan vähentää syksyn juurikastilityksistä. Juurikkaan siemeniä voi tilata ainoastaan Sucroksen kautta, mutta torjunta-aineet voi halutessaan ostaa myös maatalouskaupasta. Tarvikejakelu järjestetään 1–2 viikkoa ennen kylvöjä ja täydennystä siemeniin ja torjunta-aineisiin on mahdollista saada myös kasvukauden aikana. Konsulentit vastaavat tarvikejakelusta, kasvukauden aikaisesta neuvonnasta ja pellonpiennarpäivien järjestelyistä.

Kuljetuskorvaus Sucrokselta

Juurikkaanviljely keskittyy Suomessa Säkylän tehtaan lähialueille Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen. Myös Hämeessä, Uudellamaalla ja Pohjanmaalla juurikkaanviljelyllä on pitkät perinteet. Keskimääräinen kuljetusmatka tehtaalle on noin 90 km. Rahdin osuus viljelyn kustannuksista on suuri, mutta Sucros maksaa kuljetuskorvausta 150 km säteellä tehtaasta. Korvauksen suuruus on noin 80 % puhtaan juurikkaan rahdista. Kuljetusalueen ulkopuolella viljeleville korvaus maksetaan 150 km:n mukaan. Edellytyksenä korvauksen saamiseen on kuuluminen kuljetusryhmään, joka hoitaa kyseisen viljelyalueen kuljetukset.

Juurikkaat kuljetetaan tehtaalle käyntikauden aikana loka-marraskuussa 1–3 erässä tilan viljelypinta-alasta riippuen. Paluurahtina on mahdollista saada nopeavaikutteista puristekalkkia, joka sisältää myös jonkin verran fosforia. Puristekalkin hinta sopimusviljelijöille on noin 10 €/tn kuljetusmatkasta riippuen.

Oletko kiinnostunut juurikkaanviljelystä ja haluat lisätietoa? Ota yhteyttä!
Voit kommentoida uutista alla.

Teksti ja kuvat: Petri Suvanto, konsulentti, Sucros Oy

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja