Sokerijuurikkaan siemenet ja lajikkeet 2014

Sokerijuurikkaan siemeniä voi tilata vain Sucroksen kautta. Lajikevalikoima uudistuu jonkin verran vuosittain, joten tilattavista siemenistä toimitetaan sopimusviljelijöille kaavake vuoden alussa. Siementilauskaavakkeen yhteydessä toimitetaan lista lajikeominaisuuksista.

Sokerijuurikkaan siemeniä voi tilata vain Sucroksen kautta. Lajikevalikoima uudistuu jonkin verran vuosittain, joten tilattavista siemenistä toimitetaan sopimusviljelijöille kaavake vuoden alussa. Siementilauskaavakkeen yhteydessä toimitetaan lista lajikeominaisuuksista.

Kaikki viljeltävät lajikkeet on testattu Sjt:n kokeissa Suomen olosuhteisiin sopiviksi. Lisäksi useat jalostajat teettävät nykyisillä ja potentiaalisilla uusilla lajikkeillaan tilakokeita pääasiassa Länsi-Suomen alueella.

12-rivinen juurikkaan kylvölannoitin Kongskilden lannoitusyksiköllä ja Tumen kylvöyksiköillä. Koneen valmistanut Osuuskunta Ratas ja Ruuvi (ent. Juko).
Siementä valittaessa on otettava huomioon tilanteen vaatima, optimaalisin peittausaine. Juurikkaan siemenpeittaukseen käytetään kolmea eri valmistetta, joilla kaikilla on omat ominaisuutensa ja vaatimuksensa mm. viljelykierron suhteen. Peittausaine suojaa juurikasta tuhoeläimiltä ja taimettumisvaiheen sienitaudeilta.

Cruiser on Suomen yleisimmin käytetty juurikkaan peittausaine. Cruiser-peitattua siementä voi käyttää samalla lohkolla perättäisinä vuosina ilman käyttörajoituksia.

Poncho Beta -peittausta suositellaan, mikäli juurikkaan esikasvi jättää maahan paljon orgaanista ainesta tai jos viljelyssä käytetään karjanlantaa. Poncho Beta -siementä saa käyttää samalla lohkolla kahtena vuotena neljästä (joka toinen vuosi tai 2 vuotta peräkkäin ja kaksi vuotta väliä). Kyseinen peittausaine antaa parhaan suojan maassa olevia tuhoeläimiä, esim. hyppyhäntäisiä, vastaan.

Gaucho on ainoa peittausaine, jota saa käyttää pohjavesialueella viljeltäessä. Viljelykiertovaatimus on sama kuin Poncho Betalla.

Lajikkeita vuoden 2014 kylvöille

Juurikkaan siemenyksikkö, joka sisältää 100 000 itävää siementä. Yksikkö riittää noin hehtaarin kylvöille rivivälin ollessa 45 – 48 ja taimivälin 21 cm.
Suomen viljellyin juurikaslajike on viime vuosina ollut KWS:n Diana. Vuosien 2010 – 2013 lajikekokeissa Diana on ollut sekä juuri- että sokerisadossa huomattavasti mittarilajiketta parempi ja sokeripitoisuudeltaan mittarilajikkeen tasoa.

Smash on Syngentan jalostama lajike, joka korvaa vanhemman SY Loud -lajikkeen vuoden 2014 lajikelistalla. Smash on juuri- ja sokerisadoltaan mittaria parempi, mutta sokeripitoisuudeltaan hieman alhaisempi. Kukkavarsien määrä on vuosien 2011 – 2013 lajikekokeissa ollut vähäinen.

Griffin on SESVanderhaven uusi lajike, joka on satoisuudeltaan ja sokeripitoisuudeltaan mittarin luokkaa. Kukkavarsia ei vuosien 2011–2013 kokeissa ollut lainkaan. Kovassa tautipaineessa on varauduttava torjumaan lehtitauteja, kuten Ramulariaa.

Maribo Seedin Princeton on satoisuudeltaan ja sokeripitoisuudeltaan lähes Dianaa vastaava lajike 2011–2013 lajikekokeissa. Kukkavarsien määrässä ja Ramularia-herkkyydessä on ollut vaihtelevuutta.

Struben Columbus on satoisuudeltaan mittarin luokkaa oleva lajike. Kukkavarsia ei 2011 – 2013 lajikekokeissa ole esiintynyt. Columbuksen taimettuminen on ollut muita lajikkeita tasaisempi vuoden 2013 kokeissa.

Teksti ja kuvat: Petri Suvanto, konsulentti, Sucros Oy

Lisätietoja juurikaslajikkeista yms. löydät Sjt:n kotisivuilta


Kerro omat kokemuksesi juurikaslajikkeista tai peittausaineista. Kommentoi uutista alla!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja