Miksi kylvät?

Kysymyksen vastaus on varmastikin ”Tuottaakseni hyvän sadon”. Hyvä sato muuntuu jossain vaiheessa euroiksi ja siksi suunnitelma sadon muuttamisesta rahaksi pitäisi olla osa tuotantokokonaisuuden suunnittelua.

Kysymyksen vastaus on varmastikin ”Tuottaakseni hyvän sadon”. Hyvä sato muuntuu jossain vaiheessa euroiksi ja siksi suunnitelma sadon muuttamisesta rahaksi pitäisi olla osa tuotantokokonaisuuden suunnittelua.

Kotieläintilalla hyvä sato on suoraan jalostettavissa eteenpäin. Jos jatkojalostus omalta tilalta puuttuu, täytyy vastausta otsikon kysymykseen miettiä uudelleen.

Maailmanmarkkinoilla muuttuvat hinnat heijastuvat jollakin osuudella aina kotimaan viljan hintoihin. Viljelijän, teollisuuden tai kaupan ei ole mahdollista tietää tulevaisuuden hintoja. Oma toiminta on suunniteltava jostakin toisesta näkökulmasta katsoen.

Viljelijällä on sato, jonka hän haluaa muuttaa rahaksi optimaalisella tavalla. Teollisuus tarvitsee raaka-ainetta jatkuvasti. Lisäksi tästä raaka-aineesta jalostettujen tuotteiden hinnoittelu on tehtävä kuukausia etukäteen.

Viljelysopimus tuo varmuutta

Viljakauppa tekee pitkäjänteistä työtä omien vilja-asiakkaidensa suhteen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Viljan vientikauppa ei toimi niin, että joku huomaa satamassa laivan ja keksii, että sehän voitaisiin lastata jyvillä!

Viljelysopimuksella pyritään miettimään sadon käyttökohteita, toimituksia ja rahan liikkumista viljelijälle. Hyvän sadon muuttumista euroiksi pystyy ennakoimaan sopimalla toimitusajankohdasta hyvissä ajoin etukäteen. Tilille tulevaa euromäärää pystyy ennakoimaan sopimalla hinnasta etukäteen.

Ne jotka haluavat lisäjännitystä elämään jättävät kaiken tämän suunnittelematta. Useimmiten sadolle löytyy kyllä ostaja, mutta löytyykö se juuri siihen hetkeen kun viljelijä tarvitsee kassavaroja? Toisaalta jos jonkin euromäärän haluaa varmistaa, on se mahdollista vain hinnan kiinnittämisellä.

Viljelysopimuksen lisäarvo on aina varmuus ostajasta sekä mahdollisuus sopia toimitusajankohdasta ja ennakoitavuus rahaliikenteestä. Viljelysopimuksilla tuotetuille sadoille maksetaan usein myös laatu- tai sopimuslisiä, joita ilman sopimusta viljelevä ei voi sadolleen saada.

Teksti ja kuva: Hankintapäällikkö Marjo Marttila, Altia Oyj

Oletko sinä suunnitellut tuotetun sadon muuttamista rahaksi? Kerro kokemuksistasi ja kommentoi uutista!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja