Aurinko ja lämpö vauhdittivat puinteja

VYR:in asiantuntijaraatilaiset arvioivat, että 85 – 90 % puinneista olisi saatu valmiiksi tämän viikon alkuun mennessä. Eniten puimatta on kevätvehnää.

Viime viikolla aurinkoiset säät olivat puinneille suosiolliset. Puinteja tehtiinkin kuivurin kapasiteetin tahtiin. Paikalliset runsaat yökasteet rajoittivat puintiaikaa, mutta aurinkoiset ja lämpimät päivät kuivattivat kasvustot nopeasti.

VYR:in asiantuntijaraatilaiset arvioivat, että 85 – 90 % puinneista olisi saatu valmiiksi tämän viikon alkuun mennessä. Eniten puimatta on kevätvehnää.

Rypsiä ja rapsia on puitu alle puolet koko maassa. Pisimmällä öljykasvien puinnit ovat Varsinais-Suomessa.

Vaikka puintikauden alku näytti säiden suhteen lupaavalta, parin viikon sateet viivästyttivät puinteja siten, että puinnit saadaan päätökseen tavanomaiseen aikaan.

Korjuuajankohta vaikutti vahvasti laatuun

Elokuun sateet aiheuttivat laatutappioita. Vehnäkasvustossa havaittiin jonkin verran tähkäidäntää. Varsinkin lakopaikkojen kasvustot itivät paikoin läpi myös ohralla ja kauralla. Erityisesti sateiden jälkeen korjattu sato kärsi mm. tummumisesta sekä sakoluvun laskusta. Paikallisia laatueroja on havaittavissa ja laatu onkin kytköksissä sadon korjuuajankohtaan. Ensimmäisten tietojen mukaan elokuun alussa puitu sato on laadultaan hyvää.
Vielä on kuitenkin liian aikaista tehdä lopullisia päätelmiä sadon laadusta ja laatutappioiden määrästä. Oletettavaa on kuitenkin että tavanomaista suurempi osa vehnäsadosta ei saavuta leipävehnän laatuvaatimuksia.

Syyskylvöt käynnissä

Syysmuokkauksia ja -kylvöjä jatketaan vielä tälläkin viikolla. Asiantuntijaraati on havainnoinut syysviljojen osin jo orastuneen ja orastuminen on ollut tasaista. Lämmin ja aurinkoinen sää on otollista aikaa orastumiselle mutta myös kahukärpäselle. Niiden esiintymistä onkin havainnoitava erityisesti juuri orastuneilla lohkoilla.

Tekstissä mainittu asiantuntijaraati koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja