Olet täällä

Lumihomeruiskutukset: nyt vai vasta myöhemmin?

Vuoden viimeiset ruiskutukset ovat käsillä. Kasvukausi alkaa olla lopuillaan eikä uutta kasvua enää juurikaan synny. YaraVita Mantrac Pro lisäys syysviljoille on todettu hyväksi monissa kokeissa monissa maissa - myös Suomessa. Sen käyttö syysviljoilla jo syksyllä on Euroopassa laajasti käytetty keino parantaa talvehtimista. Siitä on hyviä kokemuksia myös Suomesta.

Artica-syysvehnää Somerolla 15.10.2014. Kokeessa selvitetään Mantrac Pro ruiskutuksen ja lumihomeen torjunnan eri ruiskutusaikoja. Syysvehnän ja rukiin koeruutuja on yhteensä lähes 200 kpl.Parhaan tehon saa, kun tekee  YaraVita Mantrac Pro -käsittelyn hyvässä kasvussa olevaa viljaan, silloin kun oraat peittävät valtaosan pinta-alasta. YaraVita Mantrac Pro ei tehoa lumihomeeseen mutta parantaa syysvehnän ja rukiin yhteyttämistä sekä auttaa juuristoa kehittymään laajaksi. Viljat saavat silloin helpommin vettä ja ravinteita maasta, sekä ovat karaistuneempia talven varalle. Syksyllä kasvin ottama mangaani on valmiina kevään kasvustarttiin.

Käyttömäärä syysviljoille 1,0 l/ha + 200 l vettä. Alhaisempi vesimäärän käyttö saattaa aiheuttaa suuttimien tukkeutumista. Mantrac Pro voidaan yhdistää muihin kasvinsuojeluaineisiin, mikäli käsittelyaika sopii yhteen.

ONKO LUMIHOMEEN TORJUNNAN AIKA JO NYT?

Märillä syysviljapelloilla ei ruiskuttaminen aina onnistu kovin hyvin. Lumihomeen torjunnassa ohjeen mukainen käyttöaika kaikilla aineilla on  kasvukauden päättyessä, kun oraiden kasvu hidastuu. Käsittely tulee tehdä ennen pysyvän lumen tuloa lämpötilan ollessa plussan puolella. Hyvä ja toimiva ohje, jota on joskus hankala noudattaa. Milloin tulee pysyvä lumi? Pitääkö oikeasti odottaa sinne saakka? Entä jos siihen aikaan ei olekaan ruiskutussäätä ja suojaus jää tekemättä? Voiko käsittelyä aikaistaa?
Suuri houkutus onkin yhdistää lokakuussa YaraVita Mantrac Pro ruiskutus lumihomeen torjuntaan. Onko siinä järkeä? Työn ja kustannusten säästön näkökulmasta on. Vuosi sitten tehdyissä kokeissa syysvehnällä lumihometorjunnan ja YaraVita Mantrac Pron seos antoin n. 5 % enemmän satoa kuin pelkkä lumihomeen torjunta.

Göran Kuhlberg ruiskuttaa seosta: Topsin 200 g/ha + Proline 0,4 l/ha + YaraVita Mantrac Pro 1,0 l/h syysvehnällä 15.10.2014.Berner tekee tänäkin syksynä kokeita rukiilla ja syysvehnällä, jossa asiaa edelleen selvitetään.
YaraVita Mantrac Pro ruiskutetaan nyt lokakuun puolivälissä joko seoksena Topsinin, Prolinen ja Amistarin kanssa tai niin, että YaraVita Mantrac Pro ruiskutetaan lokakuussa ja lumihomeaineet vasta marraskuussa tai juuri ennen pysyvän lumen tuloa. Koeruudut, joita on lähes 200 kappaletta,  puidaan sitten aikanaan  ja saadaan lisää tietoa käsittelyjen vaikutuksesta satoon.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä