Olet täällä

Huomio tulevan kevään lajikevalintoihin

Viljelysuunnitelmia tehdessä kannattaa pohtia lajikevalintaa ja miettiä viljan rinnalle myös muita vaihtoehtoja. Onko käytössä omalle tilalle parhaiten sopivat lajikkeet? Vai pitäisikö vaihtaa uudempaan?  Sopiiko tilan viljelykiertoon esim. palko- tai öljykasvit?

Oman tilan olosuhteisiin ja sadon käyttötarkoituksiin parhaiten sopivat lajikkeet sekä laadukas kylvösiemen luovat pohjan hyvälle ja laadukkaalle sadolle. Valitsemalla viljelyyn uuden satoisan lajikkeen, on mahdollista saavuttaa suurempi sato ja parempi taloudellinen tulos ilman lisäpanostuksia. Uusien lajikkeiden paremman taudinkestävyyden ja korrenlujuuden myötä on mahdollista saada myös kustannussäätöjä aine-, työ- ja kuivauskustannuksissa.

Eri kasvuajan lajikkeiden sisällyttäminen viljelysuunnitelmaan puolestaan mahdollistaa kiirehuippujen tasaamisen ja on myös osa riskien hallintaa. Esimerkiksi uusien aikaisten lajikkeiden satotasot ovat viime vuosina kehittyneet ja ne tarjoavat kilpailukykyisiä vaihtoehtoja myös eteläiseen Suomeen.

Muista vaihtoehdot

Monipuolinen viljelykierto varmistaa, että maat pysyvät kunnossa ja esim. kasvitaudit hallinnassa. Markkinoilla olevassa laji- ja lajikevalikoimassa on runsaasti vaihtoehtoja eri käyttötarkoituksiin ja kasvuaikaluokkiin. Esimerkiksi öljy- ja palkokasvit tuovat vaihtelua viljakiertoon. Niillä on hyvä esikasviarvo ja maan kasvukuntoa parantavaa vaikutusta. Lisäksi niiden sadolle on varma kysyntä kotimaassa.

Syysviljat ovat myös hyviä vaihtoehtoja monipuolistamaan viljelykiertoa. Niiden viljelyn suunnittelu tulee aloittaa jo keväällä ja valita tulevalle syysviljalohkolle sopiva esikasvi. Syysviljat hyödyntävät tehokkaasti esikasvivaikutuksen ja syysmuotoisina ne eivät ole kevätviljojen tapaan herkkiä esim. kevätkuivuudelle.

Farmitin sivuilta löytyy kattavasti tietoa lajikkeista. Lajikekuvausten yhteydessä on esitetty tulokset MTT:n virallisista lajikekokeista, ja eri lajikkeiden vertaileminen on helppoa.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä