Ohraa, vehnää, kauraa ja hernettä koskevat lajikerajoitukset siemenviljelyssä poistuvat

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut kaksi asetusmuutosta, jotka koskevat ohran, vehnän, kauran ja herneen lajikerajoitusten poistamista.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut kaksi asetusmuutosta, jotka koskevat ohran, vehnän, kauran ja herneen lajikerajoitusten poistamista. Lajikerajoitusten poistaminen tarkoittaa, että muut tilalla viljeltävät saman lajin lajikkeet eivät vaikuta siemenviljelyksen hyväksymiseen.

Muutokset tulevat voimaan 13.3.2015 ja koskevat siis jo kesää 2015.

Esimerkiksi viljelijä saa tuottaa samaan lajikerajoitusryhmään kuuluvia Einar- ja Elmeri-ohria tilallaan siemeneksi tai toista lajiketta siemeneksi ja toista lajiketta esimerkiksi rehuksi.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira jatkaa lajikeryhmien julkaisemista sivuillaan

Siemenliikkeet voivat edelleen pitää tiukempia vaatimuksia siemenviljelylle kuin asetuksissa julkaistut vähimmäisvaatimukset. Liike voi esimerkiksi vaatia sopimuksissaan, että sen tarkastuttamilla viljelyksillä noudatetaan edelleen Eviran julkaisemaa lajikeryhmälistaa. Evira tekee viljelystarkastukset ja hyväksyy viljelykset sen mukaan, että lajikeryhmittelyvaatimus ei ole voimassa.

Samalla tilalla saa tuottaa vain yhtä siemenluokkaa yhdestä lajikkeesta. Tämä asia ei siis muutu.

Ruis

Kevät- ja syysruista saa tuottaa samalla tilalla siemeneksi tai toista siemeneksi ja toista esimerkiksi rehuksi. Muuten rukiin osalta lajikerajoitukset ovat voimassa. Tilalla saa siis tuottaa vain yhtä syysruislajiketta ja vain yhtä kevätruislajiketta, jos tuotetaan siementä.

Lisätietoja ylitarkastaja Leena Pietilä p. 040 833 2481 ja tarkastaja Maarit Markkula p. 040 846 9148.

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja