Olet täällä

Riittävän syvä kylvö ehkäisee roustevaurioita

Syysviljapellot loistivat kauniin vihreinä aikaisen lumipeitteen sulamisen jälkeen. Talvehtiminen on siis tähän mennessä sujunut erittäin hyvin. Nyt yöpakkaskaudella oraiden väri tulee haalistumaan, mutta tämä ei vielä yleensä aiheuta ongelmia, jos kasvin juuret säilyvät vioittumattomina. Useamman asteen yöpakkaset ja päivällä lämmin auringonpaiste voivat kuitenkin aiheuttaa roustevaurioita.

 

Syysviljat ovat talvehtineet hyvin. Vaikka talvella moneen kertaan satoi välillä vettäkin, ei jääkenttiä päässyt syntymään, koska maassa ei juuri routaa ollut. Lumihomettakaan ei ehtinyt syntyä lyhyen talven aikana. Kuvassa Syysvehnäkasvustoa Somerolla 14.3.2015Kostea maa jäätyy pakkasessa ja sulaa taas päivällä, josta seuraa pintamaan liikehdintää. Eniten roustevaurioita muodostuu kevyillä kivennäis- ja multamailla. Kun syksyllä syysvehnän siemen on kylvetty 5-6 cm syvyyteen, roustevauriot ehkäistään varsin hyvin. Rukiilla näin syvää kylvöä ei voida tehdä, mm. hybridilajikkeet suositellaan kylvettäväksi 2 cm syvyyteen. Aikaisin kylvetty ruis ehtii kuitenkin kehittää laajan ja vahvan juuriston, joka kestää kohtuullisen hyvin roustevaurioita.

Runsaan 5 asteen yöpakkasessa on kostea kivennäismaa jäänyt yön aikana 3 cm. Syysvehnä on kylvetty 6 cm syvyyteen. Rouste ei pysty katkomaan kasvin juuristoa.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä