Olet täällä

Viljan rikkakasvien torjunta kerääjäkasveilla

100 euron tuki hehtaarille kannustaa kerääjäkasvien kylvöön. Mitä kerääjäkasveja kylvetään ja missä vaiheessa, vaikuttaa rikka-aineiden valintaan. Jos kerääjäkasveiksi valitaan heinäkasveja, on käytettävissä useita valmisteita rikkojen torjuntaan, mutta jos valinta kohdistuu apilakasveihin, aineiden käyttömahdollisuus on selvästi rajatumpi.

Kun kerääjäkasveiksi valitaan heinäkasvit, esim. raiheinä, timotei tai nurminata ja ne kylvetään viljan kylvön yhteydessä tai pian sen jälkeen, on käytettävissä useita tehokkaita rikkakasvivalmisteita. Käytettävissä ovat kaikki muut viljalle hyväksytyt valmisteet paitsi Ally 50 ST, Ally Class, Sekator, Logran, Tooler Heahy,Biathion 4D, Broadway, Attribut Super ja Monitor. Jos kylvetään apilaa tai apilan/heinien seosta on käytettävissä vain Classic SX/Express SX 8-11 g/ha + MCPA:ta 0,5 l/ha. Käsittely tulee tehdä kun apilassa on yksi kolmilehdykkäinen lehti.

 

Onko kylvö rikkatorjunnan yhteydessä mahdollista?

Siementen kylvö ja rikkakasvien torjunta samanaikaisesti viljan rikkakasvien torjuntavaiheessa olisi houkutteleva vaihtoehto. Tästä ei valitettavasti ole kokemuksia ja siksi suositusta toistaiseksi ei voida antaa. Berner tulee tekemään kasvukauden aikana tästä vaihtoehdosta kokeita. Tulemme myös mm. testaamaan yhteistyössä Turun Konekeskuksen kanssa siementen kylvöä syysviljoille huhti-toukokuun vaihteessa, jolloin kevyesti muokkaamalla siemenet kylvetään oraiden sekaan. Tällöin rikkakasvien torjunta tehdään ennen kylvöä ja myös vaihtoehtoisesti kylvön jälkeen. Näiden kokemusten jälkeen saadaan tarkempaa käyttöohjeistusta keväällä kylvettäville kevätviljoille.

 

Jos kerääjäkasvien kylvö tehdään vasta myöhemmin rikkakasviruiskutuksen jälkeen, on rikkakasvien torjunnalle heiniä kylvettäessä samojen valmisteiden käyttömahdollisuus kuin keväälläkin kylvettäessä.

Apila kerääjäkasvina

Jos kylvetään apilaa, voidaan käyttää torjuntaan Gratilin ja Classic SX –valmisteen seosta, jolloin varmistuu hyvä teho myös mataraan.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä