Kylvöille-sarja 11/15 - Syysvilja voi tarvita fosforia myös keväällä

Kotkaniemessä selvitettiin syysviljojen ravinteiden ottoa syksyllä

Kotkaniemessä selvitettiin syysviljojen ravinteiden ottoa syksyllä

Syysviljat ottavat ravinteita syksyn aikana kasvuston massan mukaan. Yara Kotkaniemen mittausten mukaan suurimmat ravinnemäärät oli syysohrassa, joka kehittyi reheväksi jo syksyllä. Myös ruis pensastuu syksyllä, siksi se oli ottanut enemmän ravinteita kuin syysvehnä.

Kun tavanomaisessa syyslannoituksessa on käytetty YaraMila Pellon Y 6, typpeä on tullut 30 kg/ha, fosforia 14 kg ja kaliumia 26 kg/ha. Syysvehnälle sallittu lannoitus on ollut kohdallaan mutta rukiille ja ohralle niukka.

Ravinteiden otto syksyllä

Typpeä kg/ha

Fosforia kg/ha

Kaliumia kg/ha

Syysohra

50

7

40

Ruis

42

6

33

Syysvehnä

31

5

27

Lähde: Yara Kotkaniemi 2014

Aikainen lannoitus lisää pensastumista

Ilmojen lämmetessä syysviljojen lannoitus tulee ajankohtaiseksi lähipäivinä. Tosin nopeimmat ovat jo ehtineet lannoittaa kasvustojaan. Kevään ensimmäinen lannoitus tulee suunnitella tuon syksyn lannoituksen jatkoksi.

Typpilannoitus

Syysviljat tuottavat suuren sadon ja niille riittävä typpilannoitus on elinehto, myös rikkiä tulee antaa. Oikea suhde viljoille on (rikki:typpi) 1:7-10 kg typpeä, (YaraBela Suomensalpietari) ja syysöljykasveille 1:5 (Yara Bela Sulfan ainakin osana lannoitusta).

Lannoitus kannattaa jakaa syysvehnälle ja syysöljykasveille, rukiille voi antaa kaikki kerralla, jos lannoitustaso on alle 120 kg/ha, suuremmat määrät sillekin jaettuna. Satotasokorjauksen käyttäminen on tarpeen, jotta saadaan riittävästi valkuaista satoon.

Fosforia keväällä

Syksyn fosforilannoitus 14 kg/ha riittää noin 4500 kilon sadolle, näin ollen ensimmäiseen lannoitukseen voi olla tarpeen käyttää moniravinteista lannoitetta. Sopivia tuotteita ovat esim. YaraMila Pellon Y 1 tai Y 2. Tämä on uutta Suomessa, mutta normaali käytäntö mm. Ruotsissa syysviljojen kevätlannoituksessa. Tämän ensimmäiseen kevätlannoitteen määrä on 2/3 kokonaistyppimäärästä. Harvalle kasvustolle enemmän pensomisen lisäämiseksi ja tiheälle vähemmän, jotta voidaan nostaa valkuaista vielä kesällä. Moniravinteisesta lannoitteesta saadaan myös lisää kaliumia kasvin tarpeisiin.

Toinen lannoitus tehdään korrenkasvuvaiheessa, jos halutaan maksimoida sato. Kun halutaan nostaa valkuaista, oikea lisälannoitusaika on tähkän tultua esiin. Syysviljat hyötyvät erityisesti täsmälannoituksesta, silloin saadaan kohdistettua lannoitus tarkasti kasvuston sadontuottokyvyn mukaan. Nyt kannattaa kokeilla täsmälannoitusta! Yara N-Sensor urakoitsijat.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja