Ylirehevien syysrapsien talvehtiminen Ruukissa

Ruukkiin kylvetty syysrapsi on paljastunut lumen alta ja routakin on jo sulanut. Tässä kuussa otettiin kuukausittaisen valokuvauksen lisäksi halkaisunäytteet kasvustosta

Ruukkiin kylvetty syysrapsi on paljastunut lumen alta ja routakin on jo sulanut. Tässä kuussa otettiin kuukausittaisen valokuvauksen lisäksi halkaisunäytteet kasvustosta. Näytteet on otettu käsittelemättömältä ja Juventus-käsittelyn saaneelta alueelta. Talvi oli syysrapsia ajatellen oikein hyvä. Yhtenäinen lumipeite suojasi rapsia pakkasilta. Odotukset olivat korkealla talvehtimisen suhteen. Nyt emme kuitenkaan ole täysin tyytyväisiä syysrapsin talvehtimiseen. Tilanne ei suinkaan ole huono vaan se voisi olla parempi.

15. heinäkuuta 2014 kylvetylle Pioneerin Maximus 06 syysrapsille kertyi lämpösummaa peräti 736 astetta (edellisenä vuonna 22 heinäkuuta kylvetylle 682 astetta). Molempien vuosien loppukesä-syksy ovat olleet selvästi keskimääräistä lämpöisempiä. Pioneerin kylvöaikasuositus Suomeen on ollut 15.7-10.8. Lämpösummaa talvehtimisen varmistamiseksi tulisi kertyä vähintään 400 astetta, mielellään vielä vähän enemmän.

Heinäkuun 15 päivänä kylvetylle syysrapsille kasvuolosuhteet olivat hyvin suotuisat. Kun lämpösummaa vielä kertyi yli 700 astetta, taimet kasvoivat jo ylireheviksi, jolloin kasvupiste nousi tavallista korkeammalle. Juventus- käsittelyllä kasvupisteen nousua saatiin vähän hillyttyä. 10 päivää myöhäisemmällä kylvöllä kasvupisteteen kohoaminen olisi estynyt.
Kun lämpösummaa kertyy yli 600 astetta, taimet kasvavat jo vähän ylireheviksi ja tällöin kasvupiste alkaa kohoamaan korkeammalle.

Talvehtimisriski kasvaa kasvupisteen kohoamisen myötä. Optimi kylvöpäivämääränä on pidetty heinäkuun puoliväliä täällä Ruukin korkeuksilla.

Nyt kahden vuoden kokemuksina se näyttää kuitenkin olleen liian aikainen. Koska kuitenkin pitää varautua myös viileämpään loppukesään ja syksyyn, keskimäärin heinäkuun 25 päivä ehkä olisi suositeltavampi kylvöajankohta.

Teksti ja kuvat:

Kati Mattila
Tutkimusmestari
Luonnonvarakeskus, Luke
Tutkimusasemantie 15, 92400 Ruukki

Kuvassa halkaistuja juuria ilman Juventus käsittelyä.
Juventus ruiskutuksen saaneissa taimissa on kasvupiste vähän vähän käsittelemätöntä alempana

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja