VYR:n kylvöseuranta – kylvöt etenevät vauhdilla!

Kylvöissä puoliväli saavutettu.

Edellisviikkojen nihkeän kylvöjen etenemisen jälkeen alkaa vihdoinkin olla suotuisia kylvöpäiviä. Tällä viikollakin sää on jatkunut epävakaisena, mutta sateiden kuuroluontoisuus ja paikallisuus eivät ole olleet kylvöjen esteenä. Sään poutaannuttua viikonlopuksi, pellolle päästiin vihdoin myös mm. Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kymenlaaksossa.

Asiantuntijaraatilaiset arvioivat, että kylvöjä on tehty paikoin varsin märkään maahan ja lohkot ovat kuivuneet epätasaisesti. Lähiviikot näyttävät, miten märkään maahan tehdyt kylvöt lähtevät orastumaan. Nyt on havaittavissa, että ennen vappua kylvetyt kasvustot ovat orastuneet hyvin. Sen jälkeen kylvettyjen lohkojen orastumista sitä vastoin vielä odotellaan.

Kylvöjen puoliväli käsillä

VYR:n asiantuntijaraatilaiset havaintojen mukaan tämän viikon alussa Etelä-Pohjanmaalla ollaan kylvöissä jo yli puolessa välissä (55-65 %). Lähes samassa vauhdissa on edetty sekä Varsinais-Suomessa että Satakunnassa (50-60 %). Pohjanmaan rannikkoseuduilla kylvöt etenevät paikoin hyvin eri tahdissa, mutta kokonaisuudessaan kylvöistä on tehty jo 65 %. Uudellamaalla on selkeä aluejako. Läntisellä Uudellamaalla on kylvetty selvästi yli puolet, kun taas itäisellä alueella paikoin kylvöjä vasta aloitellaan.

Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla edetään lähes samaan tahtiin ja kylvettynä on 30 – 40 % kylvöalasta. Tätä hieman jäljessä on Pohjois-Pohjanmaa ja Päijät-Häme.

Kylvösuunnitelmiin muutoksia

Asiantuntijaraatilaisten mukaan tavanomaisesta kylvöajankohdasta ollaan viikosta paikoin jopa kahteen viikkoon jäljessä. Tästä johtuen osa viljelijöistä tekivät kylvösuunitelmiinsa muutoksia. Kylvöön onkin otettu aikaisempia lajikkeita. Nyt myös nurmet ovat yhtenä vaihtoehtona.

Tekstissä mainittu asiantuntijaraati koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Lähde: VYR

Voit lukea katsauksen kokonaisuudessaan VYR:n kotisivuilta.


Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja