VYR:n kylvöseuranta – kevään kylvöt ovat loppusuoralla

Vilja-alan yhteistyöryhmän jäsenet ovat jälleen vastanneet kyselyyn kuudennen ja nyt viimeisen kerran. Vaikka hyviäkin kylvöpäiviä on ollut, ovat säät olleet edelleen hyvinkin vaihtelevat.

Vaihtelevista sääoloista huolimatta kylvöt ovat loppusuoralla

Vilja-alan yhteistyöryhmän jäsenet ovat jälleen vastanneet kyselyyn kuudennen ja nyt viimeisen kerran. Vaikka hyviäkin kylvöpäiviä on ollut, ovat säät olleet edelleen hyvinkin vaihtelevat. Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa on ollut parhaat kylvöolosuhteet. Myös Pohjois-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla on päästy suhteellisen hyvin kevättöihin, jotka tosin sade aina aika-ajoin keskeytti. Koko Suomen alueella kylvötyöt ovat viivästyneet.

Orastumisessa suuria paikallisia eroja – osa viljelijöistä on jo päässyt ruiskuttamaan

VYR:n asiantuntijaraatilaisten mukaan orastuminen on hyvin eri vaiheessa eri puolella Suomea. Orastuminen on ollut epätasaista kylmän sään ja kostean maan takia. Eteläpohjalaiset isännät ovat äestäneet pintoja rikki kuolleilla alueilla. Hyvää ja tasaista orasta löytyy esimerkiksi Satakunnasta ja Kymenlaaksosta. Viimeisimpänä kylvetyt alat eivät ole vielä orastuneet.

Osa viljelijöistä on jo päässyt ruiskuttamaan kevätviljoja – Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa ruiskutukset ovat käynnissä. Muualla Suomessa vielä odotellaan.

Tämän vuoden satonäkymät ovat keskinkertaiset

Vaikeiden kylvöolosuhteiden takia viljelijät ovat joutuneet muuttamaan suunnitelmiaan. Esimerkiksi myöhäisiä lajikkeita, kuten palkokasveja, vehnä- ja kauralajikkeita on korvattu aikaisilla kuten rypsillä ja ohralla. Monin paikoin selvittiin kuitenkin vähäisillä muutoksilla.

VYR:n raatilaisten mukaan eri puolella Suomea odotetaan kevätviljoista kohtuullista satoa. Kosteusvauriot ja myöhästyneet kylvöt tulevat todennäköisesti alentamaan sadon määrää. Pohjanmaalla on myös kärsitty jo hallan vierailusta. Kylvöjen venyminen näin pitkälle tietää pitkää puintikautta tänä vuonna. Kasvukautta on kuitenkin vielä paljon jäljellä, joten lopullisia johtopäätöksiä on aikaista vielä tehdä.

Syysviljat ja –öljykasvit ovat tuoneet toivonpilkahduksia. Tällä hetkellä näyttää, että niistä tullaan saamaan hyvä sato.

Tekstissä mainittu asiantuntijaraati koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Lähde: VYR

Voit lukea katsauksen kokonaisuudessaan VYR:n kotisivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja