Syysrapsin pellonpiennarpäivä 16.6.2015 Loviisassa

NSL oli perustanut viime vuonna syysrapsin lajikekokeet ja nyt jo kukinnan loppuvaiheessa oleviin kasvustoihin tutustuttiin pellonpiennarpäivän merkeissä.

NSL oli perustanut viime vuonna syysrapsin lajikekokeet ja nyt jo kukinnan loppuvaiheessa oleviin kasvustoihin tutustuttiin pellonpiennarpäivän merkeissä.

Petri Lintukangas, rapsi.fi:n projektivastaava kertoi peltojen rakenneongelmasta ja miten tärkeä on huolehtia maan rakenteesta, jotta syysöljykasvien juuret kasvaisivat mahdollisimman syvälle.

Maanviljelijä Dennis Bäckman viljelee Pioneer Maximus syyrapsilajiketta Loviisassa toista vuotta. Syysrapsia on 5 ha verran ja tänä vuonna odotettavissa on parempi sato kuin viime vuonna. Syysrapsin hän kylvi 5.8 eikä ole ollut etanaongelmia. Pellot on kalkittu, lannoitettu (keväällä enemmän) ja kaksi ruiskutusta on tehty: yksi rikkakasveja vastaan ja toinen varmuuden vuoksi pahkahomeen torjuntaan.

Bodil Lindqvist, NSL:stä kertoi koetoiminnasta: 11.8 kylvettiin, jolloin käytettiin 30 kg typpeä ja 1.9 tehtiin rikkakasvitorjunta. Keväällä 12.4 lisättiin 120 kg typpeä ja käsiteltiin Sluxxilla varmuuden vuoksi, vaikka ei juuri ole ollut etanoita tänä vuonna.

Puolikääpiöivä hybridirapsi kasvattaa suuren, haaroittuvan juuren, joka pystyy tunkeutumaan syvälle maahan kuivissakin olosuhteissa

Lasse Matikainen, Berner Oy:stä painotti että Maximus on paras mahdollinen syysrapsilajike. Viime talvi oli leuto, kasvusto säilyi vihreänä ja syysrapsit hyötyivät kevätsateista. Tänä vuonna on odotettavissa hyvä sato 5 tn/ ha monessa paikassa. Ainoa riski on rankat raesateet ennen puintia. Tänä vuonna rapsikuoriaisia on ollut todella vähän. Pahkahometta vastaan olisi voinut varmuuden vuoksi ruiskuttaa.

Lue lisää

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja