Mitä tehdä märkyyden estäessä pellon kylvämisen?

Ensi viikon tiistaina 30.kesäkuuta on viimeinen tukiehtojen mukainen kylvöpäivä. Märkyys ja epävakaiset kelit ovat haitanneet kylvötöitä koko Suomen alueella.

Ensi viikon tiistaina 30.kesäkuuta on viimeinen tukiehtojen mukainen kylvöpäivä. Märkyys ja epävakaiset kelit ovat haitanneet kylvötöitä koko Suomen alueella. Jos viljelijä ei saa määräaikaan mennessä kylvettyä kaikkia lohkojaan kuten on hakemuksella ilmoittanut, on hänellä kaksi vaihtoehtoa; vedota ylivoimaiseen esteeseen, jos kyseessä on tilaan merkittävällä tavalla vaikuttava ankara luonnonmullistus ja kylvämättä jää merkittävä osa tilan maatalousmaasta. Toinen vaihtoehto on perua tuet niiltä lohkoilta, joita ei ole päässyt kylvämään, jos kylvämättä jää yksittäisiä lohkoja.

Säädösten mukaan ylivoimaisen esteen tulee koskea tilaa merkittävällä tavalla. Merkittävä voi tarkoittaa pinta-alaltaan merkittävää alaa tai tilalle muuten merkittävän satokasvin kylvämättä jäämistä, jolloin se vaikuttaa merkittävästi tilalla esimerkiksi eläinten rehustukseen tai tulonmuodostukseen.

Maaseutuvirasto ei voi asettaa tarkkaa pinta-alaprosenttia tai hehtaarimäärää merkittävän osan määrittämiseksi, koska merkittävyys riippuu esimerkiksi tilojen tuotantosuunnasta, suunnitelluista kasveista sekä oletetuista tuotoista. Ylivoimaisen esteen käyttö tuensaamisen perusteena on tarkasteltava aina tapauskohtaisesti.

Viljelijän tulee ilmoittaa kuntaan kirjallisesti siitä, että peltoalueen kylvö tai uusintakylvö ei ole mahdollista 30.6. mennessä. Ilmoitus on tehtävä 15 arkipäivän kuluessa tilanteen havaitsemisesta. Tieto kannattaa toimittaa mahdollisimman nopeasti kuntaan.

Lähde: Maaseutuvirasto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja