Syysrapsikokeet Ruukissa jatkuvat

Luonnonvarakeskuksen toimipisteessä Ruukissa koeviljelyssä olevan Pioneer Maximus 06 (PR44D6) - syysrapsin sato-odotukset ovat edellistä vuotta korkeammalla. Vuonna 2014 saavutettu keskisato oli vajaa 2900 kg/ha ja tuolloin kasvustoa vaivasi epätasaisuus - kukinta jatkui eri puolilla koealaa läpi kasvukauden. Kuluvan vuoden kasvuston osalta tilanne on parempi ja talven aikana aiheutuneista eläintuhoista huolimatta voidaan tämän hetken satoarvioksi sanoa yli 3000 kg/ha. Loppukasvukaudesta on kuitenkin vielä syytä varautua lintujen aiheuttamiin vahinkoihin, jotka edellisen syysrapsikokeen pienellä koealalla nousivat merkittäväksi.

Luonnonvarakeskuksen toimipisteessä Ruukissa koeviljelyssä olevan Pioneer Maximus 06 (PR44D06) -syysrapsin sato-odotukset ovat edellistä vuotta korkeammalla. Vuonna 2014 saavutettu keskisato oli vajaa 2900 kg/ha ja tuolloin kasvustoa vaivasi epätasaisuus – kukinta jatkui eri puolilla koealaa läpi kasvukauden. Kuluvan vuoden kasvuston osalta tilanne on parempi ja talven aikana aiheutuneista eläintuhoista huolimatta voidaan tämän hetken satoarvioksi sanoa yli 3000 kg/ha. Loppukasvukaudesta on kuitenkin vielä syytä varautua lintujen aiheuttamiin vahinkoihin, jotka edellisen syysrapsikokeen pienellä koealalla nousivat merkittäviksi.

Nykyistä syysrapsikoetta perustettaessa 15.7.2014 käytettiin kolmea erilaista lannoitusta. Lannoitusvaihtoehdot olivat naudan lietelanta, väkilannoite + lietelanta ja väkilannoite. Jokaisen osuudeksi koealasta tuli noin neljä aaria ja lannoitteiden käyttömäärät laskettiin vastaamaan 50 kg/ha typpilannoitusta. Koealan sato on tarkoitus korjata lannoitusten mukaisesti kolmessa osassa mahdollisten erojen selvittämiseksi. Satotasoihin on odotettavissa myös em. eläintuhoista aiheutuvia eroja, sillä talven aikana kauriit ja jänikset ruokailivat erityisesti koealan lietelantaosiolla.

Vuodelle 2015 Ruukkiin on suunniteltu jälleen uuden syysrapsikokeen perustamista. Tarkoituksena on tällä kertaa kokeilla kylvöajankohdan merkitystä talvehtimiseen ja edelleen satopotentiaaliin. Aiempien vuosien kokemusten perusteella tavoitekylvöajankohdiksi on valittu 20.7. ja 30.7. Päivämäärät ovat vuoden 2014 kylvöajankohtaa myöhäisempiä, sillä tuolloin kasvusto vaikutti lämpimänä loppukesänä kasvavan turhankin reheväksi. Toistaiseksi vuoden 2015 kesä on ollut viileä, joten nähtäväksi jää millaisena sää jatkuu kylvöjen jälkeen.

Pääpiirteissään uuden syysrapsikokeen perustaminen etenee edellisvuosien tapaan. Siemenerän kylvömääräksi tulee tällä kertaa 3,3 kg/ha ja lannoituksen typpimääräksi 50 kg/ha. Lannoitukseen on suunniteltu käytettävän YaraMila Pellon Y6 (17-4,6-10) -lannoitetta, joka sisältää pääravinteiden ohella myös rikkiä ja booria. Kylvön jälkeen koealalle tullaan levittämään varmuuden vuoksi Sluxx-etanasyöttiä (6 kg/ha), vaikka Ruukissa etanoista ei ole havaittu olevan ongelmaa. Rikkakasvien torjuntaan käytetään rapsin 1-2 lehtiasteella Butisan Topia 2,0 l/ha ja tuholaisten torjuntaan varaudutaan tarvittaessa. Syksyllä kasvuston ollessa noin 5-6 lehtiasteella toteutetaan tauti-/kasvunsäädekäsittely Juventuksella (0,5-0,6 l/ha), ja samalla levitetään vielä hivenravinteiden varmistamiseksi Zoom-lehtilannoitetta 1,5 l/ha. Näillä toimilla syysrapsin pitäisi olla valmis talveen, kunhan vain lämpöäkin loppukesästä riittäisi.

Miika Hartikainen, tutkija
Luonnonvarakeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja