Rypsiöljy on suomalaisten oma kasviöljy

Rypsi- ja rapsisadoille on Suomessa kova kysyntä ja sen vuoksi rypsin ja rapsin viljelyalan toivotaan kasvavan tulevaisuudessa. Viljelyyn soveltuvat lohkot, viljelykierto sekä kotimaan teollisuuden jalostuskapasiteetti mahdollistavat nykyisen viljelypinta-alan kaksinkertaistamisen. Vaikka viime vuosina on koettu viljelyssä haasteita, on silti nämä öljykasvit taloudellisesti kannattavimpien listalla.

Rypsi- ja rapsisadoille on Suomessa kova kysyntä ja sen vuoksi rypsin sekä rapsin viljelyalan toivotaan kasvavan tulevaisuudessa. Viljelyyn soveltuvat lohkot, viljelykierto sekä kotimaan teollisuuden jalostuskapasiteetti mahdollistavat nykyisen viljelypinta-alan kaksinkertaistamisen. Vaikka viime vuosina on koettu viljelyssä haasteita, on silti nämä öljykasvit taloudellisesti kannattavimpien listalla.

Pienen siemenen kokonaisvaltainen hyödyntäminen

Kotimaiselle rypsi- ja rapsiöljylle on vahva kysyntä niin elintarviketeollisuudessa kuin kotitalouksissakin. Kun valmistetaan rypsiöljyä, niin siemenet ensin puristetaan. Puristusmenetelmällä saadaan hyödynnettyä siemenestä jopa 99,9 %. Rypsiöljyä saa tuoreena ympäri vuoden eli sitä puristetaan kulutuksen mukaan. Kasviöljyn lisäksi öljynpuristamoista saadaan tärkeää täydennysvalkuaista muun muassa kotieläinten ruokintaan. Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on erinomainen ja se sisältää ihmisille välttämättömiä rasvahappoja sekä vitamiineja.

Öljykasvien monipuoliset hyödyt

Kevätrypsi ja -rapsi ovat hyviä esikasveja etenkin ohralle sekä syys- ja kevätvehnälle. Esikasveina rypsi ja rapsi katkaisevat muun muassa viljojen kasvitautien leviämistä sekä lisäävät seuraavan viljelykasvin satoa. Suomessa edelleen viljellyin öljykasvi on kevätrypsi ja on todennäköistä, että se pitää paikkansa myös lähivuodet. Suomen kasvuolosuhteisiin soveltuvien syysrapsien lajikevalikoima on kasvanut.


Lue asiasta lisää rapsi.fi -sivujen julkaisusta, också på svenska.

Lähde: VYR

VYR koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja