Olet täällä

Pilasiko sadekuuro lisätyppilannoituksen?

Valkuainen nousee parhainen maitotuleentumistasteen lisätyppilannoituksella.

Yara Typpiliuoksen ja YaraVita Thiotracin sateenkesto

Jos typpi huuhtoutuu lehdiltä maahan onko siitä kasvustolle enää hyötyä?

Kasvustoon ruiskutettavan lehtilannoitteen sateen kesto on samaa luokkaa kuin kasvinsuojeluaineilla. Ravinteiden  imeytymisen kannalta ratkaisevia ovat kaksi ensimmäistä tuntia ruiskutuksen jälkeen. Sateettoman jakson suositus on 2-4 tuntia. Pieni tihku ei haittaa. Mutta jos heti ruiskutuksen jälkeen tulee rankkasade niin maahan  saattaa valua huomattava osa  typestä.

Kasvi ottaa maasta juurillaan typpeä niin kauan kuin se on vihreä ja jyvä on vielä maitotuleentumisasteella. Maahan valuvan typen hyötysuhde on kuitenkin huomattavasti heikompi kuin lehden kautta imeytyneen typen. Maahan valuneesta typestä osa saattaa huuhtoutua rankkasateen mukana, osa sitoutuu maan hiukkaspinnoille ja osan käyttävät mikrobit. Eli kannattaa varmistaa säätiedoituksista, että ruiskutuksen jälkeen on 2-4 tuntia poutaa tai korkeintaan pientä tihkua.

Ennen tähkimistä voidaan käyttää rakeisia lannoitteita (YaraBela Suomensalpietari,YaraBela Axan ja YaraBela Sulfan), sen jälkeen suositellaan kasvustoruiskutusta (Yara Typpiliuos 390, 20-50 l/ha + YaraVita Thiotrac 300, 5 l/ha + 200 l vettä.). Maitotuleentumisasteella voidaan vaikuttaa vielä sadon valkuaispitoisuuteen, ei enää sadon määrään. Yara Kotkaniemen kenttäkokeissa valkuaispitoisuus on noussut parhaimmillaan yhden prosenttiyksikön.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä