Ruis kiinnosti Asikkalassa

Evolo-ruis oli esillä Asikkalassa, kun Pro Ruis yhdistyksen pellonpiennarpäivä järjestettiin Ilkka Kommerin tilalla keskiviikkona 29.7. Kommerin Evolo keräsi kehuja ja tilaisuuteen osallistuneet povasivat lohkosta korkeaa satoa.

Tilaisuuden puheenvuorot herättivät hyvää keskustelua rukiin viljelykäytänteistä, lajikevalinnasta, kannattavuudesta sekä markkinanäkymistä.

EvoloBOR-ruis oli esillä Asikkalassa, kun Pro Ruis yhdistyksen pellonpiennarpäivä järjestettiin Ilkka Kommerin tilalla keskiviikkona 29.7. Kommerin Evolo keräsi kehuja ja tilaisuuteen osallistuneet povasivat lohkosta korkeaa satoa.

Ruis on kasvanut Kommerin tilalla koleana ja sateisena kesänä pitkäksi ja reheväksi. Evolon korsi on luja, joten ruislohko on pysynyt sateista huolimatta melko hyvin pystyssä.

– Viime viikon perjantaille luvattiin poutaa, mutta poudan välissä tuli kovia sadekuuroja, jotka saivat rukiin paikoitellen lakoon, Kommeri harmitteli.

Lakoontuneet kohdat ovat kuitenkin melko pieniä eikä niiden vaikutus lohkon satotasoon tule olemaan merkittävä. Bernerin Lasse Matikaisen mukaan lakoontuminen ei enää tässä vaiheessa kasvukautta vaikuta jyväkokoon.

Kommerin ruislohkon esikasveina on ollut syysrapsi ja kumina, jotka ovat erinomaisia esikasveja rukiille. Matikaisen mukaan viljaa ei aina kannata kylvää viljan perään, vaan viljelykiertoon kannattaa ottaa myös muita kasveja, esimerkiksi valkuaiskasveja tai kuminaa. Esikasvi saattaa nostaa rukiin satotasoa jopa tuhannella kilolla hehtaarilta.

Pellon laidalla puhutti erityisesti sateinen kesä sekä sopiva korrensääteen määrä. Korrensääteen määrän optimoiminen on vaikeaa, koska kasvukauden säitä on lähes mahdotonta ennustaa etukäteen. Kommeri totesikin, että olisi lisännyt hieman enemmän korrensäädettä toiseen ruiskutuskertaan, jos olisi tiennyt kesän sateisuudesta.

Rukiin viljely on lisääntynyt alueella merkittävästi viime vuosien aikana. Näköetäisyydellä Kommerin ruislohkosta on myös naapureiden Evolo-lohkoja.

– Vaikka kyseessä on sama lajike, kasvustojen kasvurytmi on ollut melko erilainen. Tällä hetkellä kasvustoissa on merkittäviä eroja, vaikka toteutetuissa toimenpiteissä ei ole ollut merkittäviä eroavaisuuksia. Minun rukiini on tällä hetkellä 30–40 cm pidempää kuin naapurin, Kommeri kertoi.

Eroavaisuuksien syyksi veikattiin niin esikasveja kuin korrensääteen määrää.

Kannattavuutta sopimusviljelyllä ja hyvillä viljelykäytänteillä

Jarkko Arrajoki Fazer Myllyltä kertoi, että Fazerilla luotetaan sopimusviljelyyn.

– Haluamme omalta osaltamme edistää rukiin viljelyä tekemällä pitkäjänteisiä viljelysopimuksia. Teemme sopimuksia tämän syksyn sadon lisäksi myös vuoden 2016 puitavalle sadolle, Arrajoki kertoi.

Jari Keränen ProAgria Etelä-Suomesta kertoi, että rukiin viljely on kannattavaa keskimääräistä korkeammilla satotasoilla. Ruis palkitsee huolellisen viljelijän, joten hyviin viljelykäytänteisiin kannattaa panostaa.

Tilaisuuden puheenvuorot herättivät hyvää keskustelua rukiin viljelykäytänteistä, lajikevalinnasta, kannattavuudesta sekä markkinanäkymistä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja