Olet täällä

Suoraan nurmeen onnistunut herneen suorakylvö

Suoraan nurmeen onnistunut herneen suorakylvö

Kuva suoraan nurmeen kylvetystä hernepellosta 8.6. eli 19 päivää kylvön jälkeen. Hernerivit näkyvissä, mutta myös heinä on alkanut uudelleen kasvaa.Herne on vaativa viljelykasvi. Se menestyy vain hyvärakenteisessa maassa ja sopivissa kosteusolosuhteissa. Valitettavasti tänä vuonna monilla pelloilla on herneen kasvu tukehtunut runsaisiin sateisiin ja erityisesti kun maan rakenne on ollut huonossa kunnossa.

Keväällä sateiden välissä Karkkilassa Mikko Laine teki rohkean herneen suorakylvöratkaisun 7 vuotta vanhaan heinänurmeen. Ensin glyfosaattiruiskutus ja 20.5. suorakylvettynä Karita- lajiketta 260 kg/ha. Nurmen hyvää esikasviarvoa hyödyntäen lannoitusta ei tehty. Vanhan nurmen pinta ei kylvössä murustunut jättäen kylvövaon auki, mutta se ei haitannut, sillä sateiden jatkuessa riitti kosteutta herneen kasvuun lähdölle.15.6. siemenrikkakasvit onnistuneesti torjuttiin seoksella Fenix 0,8 l/ha + Senkor 0,2 kg/ha.Kylvöurassa osa herneistä jäi näkyviin, mutta sateet varmistivat itämisen.

Glyfosaattiruiskutuksesta huolimatta nurmiheiniä lähti uudestaan kasvuun ja ne lannistettiin lopullisesti 20.6. Targa / Agil-valmisteilla.

18. elokuuta runsassateisesta kesästä huolimatta oli hernekasvusto tasaisen hyvässä kasvukunnossa.

Kukinta on päättynyt ja palkoja on muodostunut runsaasti. Tärkein syy onnistumiseen on multavan kevyen kivennäismaan hyvä rakenne. Viljelijän toiveena on saada herne puitua syyskuun lopussa, jolloin vielä ehtisi kylvää syysvehnää – tai tietenkin suorakylvettynä.

Tältä näytti hernekasvusto 90 vrk:n kuluttua kylvöstä eli elokuun 18 päivä. Virallisten kokeiden mukaan Karitan kasvuaika on 97 vrk. Toivottavasti hyvät säät jatkuvat, jotta kasvusto saataisiin puitua syyskuun aikana.Kukinta on päättynyt, kasvin yläosaan kehittyy vielä kaksi uutta palkoa.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä