Syysrapsikokeilut jatkuvat Ruukissa

Syysrapsi on menestynyt oikein hyvin Luke Ruukin tutkimusasemalla, Siikajoella, Pohjois-Pohjanmaalla. Rapsia on viljelty koelohkoilla parin vuoden ajan.

Syysrapsi on menestynyt oikein hyvin Luke Ruukin tutkimusasemalla, Siikajoella, Pohjois-Pohjanmaalla. Rapsia on viljelty koelohkoilla parin vuoden ajan. Talvet ovat olleet poikkeuksellisia ja tämä kesäkin on ollut aiempiin verrattuna erilainen.

Viime kesänä 2014 kylvetty syysrapsi kukki komeasti kesä-heinäkuussa ja alkaa nyt tuleentua. Puinti ajoittuu tänä vuonna syyskuun puoli väliin. Tänä vuonna puitavassa syysrapsissa on havainnoitu naudan lietelannan soveltuvuutta perustamisvaiheessa. Tässä vaiheessa voidaan jo todeta silmämääräisen arvion perusteella, että syysrapsi on mahdollista perustaa myös lietteellä.

Tänä kesänä kylvetyssä syysrapsissa havainnoidaan perustamisajankohdan vaikutusta talvehtimiseen ja sitä myötä satoon. Aiempien vuosien havaintojen perusteella olemme todenneet tarpeelliseksi selvittää syysrapsin kylvöajankohdan vaikutusta talvehtimiseen ja edelleen satopotentiaaliin. Liian aikainen kylvö suhteessa lämpimään loppukesään voi tuottaa liian rehevän kasvuston, joissa taimien kasvupisteet pyrkivät talvea vasten turhan korkealle.

Uusi syysrapsikasvusto on perustettu kahtena eri ajankohtana 20.7 ja 30.7.2015. Koealalla lajikkeena Pioneer PR44D06 Maximus 06. Pienelle 0,08ha koealalle siementä kylvettiin 3,3 kg/ha. Rikkakasvit koealalta on torjuttu Butisan top- torjunta-aineella ja etanoiden torjumiseksi alalle on levitetty Sluxx-torjunta-ainetta kylvön yhteydessä.


Kuukausi ensimmäisen kylvön jälkeen 20.8 syysrapsi on 5-6 lehtiasteella. Kasvusto on orastunut hyvin ja tasaisesti. Myös 10 päivää myöhemmin kylvetty syysrapsi on oraalla. Lämpösummaa 20.7 kylvetty kasvusto on saanut kuukauden aikana 309 astetta. Myöhemmin 30.7 kylvetty kasvusto on saanut 218 astetta. Kokonaisuudessaan Ruukissa on kasvukauden aikana kertynyt lämpösummaa 783 astetta ja sademäärä 270,4 mm 20.8.2015 mennessä.

Kuukausi ensimmäisen kylvön jälkeen syysrapsi on 5-6 lehtiasteella.




Kuvat ja teksti: Kati Mattila, Luke Ruukki

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja