Olet täällä

Hyvistä säistä huolimatta sadonkorjuu venyy

Viime viikon hyvät säät ovat vauhdittaneet kasvustoja sekä kuivanneet peltoja. Kuitenkin puinnit ovat vasta alussa eri puolilla Suomea. Viime viikonloppuna oli hyvät puintiolosuhteet eri puolilla Suomea, mutta valmista kasvustoa on vielä vähän.

Jonkin verran on puinteja päästy aloittelemaan suuressa osassa maata. Vilja-alan yhteistyöryhmän asiantuntijoiden mukaan läntisessä ja eteläisessä Suomessa on puitu vasta noin viisi prosenttia. Muualla maassa puitua alaa on vielä vähemmän.

Puinnit vielä alkuvaiheessa

Aikaista ohraa, kuminaa, syysöljykasveja ja ruista on puitu jo vaihtelevasti koko maassa. Syysvehnien puinnissa pisimmälle on ehditty läntisessä ja eteläisessä Suomessa. Ohran puiminen myös etenee, vaikka onkin alkutekijöissä. Syysöljykasveja ja kauraa ei ole puitu juuri lainkaan vielä. 

Kasvustot epätasaisia

Tällä hetkellä kasvustot ovat hyvin epätasaisia sekä vaihtelevissa kehitysvaiheissa. Todennäköistä on, että puintikausi venyy pitkäksi, sillä kasvustot valmistuvat pitkän aikavälin kuluessa.

Vaikka viime päivät ovat olleet lämpöisiä, ovat yöt olleet kuitenkin kylmiä ja kosteita.  Aamu- ja iltapäiväerien välillä on isojakin eroja puintikosteudessa.

Osalla ensimmäisistä syysvehnistä näyttää, että valkuainen jää alakanttiin. Kaurakasvustoissa on havaittu jälkiversontaa.

 

Lähde: VYR

Tekstissä mainittu vilja-alan yhteistyöryhmä koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista. 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä