Olet täällä

Kalkkistartti Qvidjan kartanon mailla avasi kalkituskauden

Qvidjan linna sijaitsee Paraisilla.

Kalkin merkitys maanparannuksessa on tunnettu satojen vuosien ajan

 

- Kalkitus on osa hyvää viljelykäytäntöä. Sillä pidetään yllä pellon kasvukykyä ja ehkäistään ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin, sanoo Qvidjan kartanon isäntä Ilkka Herlin. Qvidjan maita viljellään ympäristöystävällisesti huolehtien luonnon monimuotoisuudesta ja ravinteiden kierrätyksestä.
Nordkalk käynnisti syksyn sänkikalkituskauden tiistaina Paraisilla Qvidjan kartanossa. Tilalla kalkittiin kaksi viiden hehtaarin peltolohkoa, ja kummankin lohkon mereen laskevan ojan varret käsiteltiin rakennekalkilla. Perinteistä maanparannuskalkkia reaktiivisempi rakennekalkki on kehitetty erityisesti vähentämään fosforivalumia savimailta vesistöjen lähellä.


- Perinteinen kalkki parantaa viljavuutta edistämällä ravinteiden hyödyntämistä, kun taas rakennekalkki nimensä mukaisesti muokkaa tehokkaasti myös maaperän rakennetta, kuvailee myyntipäällikkö Timo Kanerva Nordkalkista.

Fosforivalumien ehkäisyyn soveltuu myös kipsi, mutta siitä puuttuvat kalkin satoa kasvattavat ominaisuudet. Toisin kuin kipsi, kalkki nostaa maan pH:ta ja parantaa sitä kautta juuriston kasvua ja ravinteiden saatavuutta.

 

Syksyllä kannattaa kalkita - nyt alennetuin hinnoin

 

Nordkalk kannustaa viljelijöitä hyödyntämään syksyn hyvät levityskelit, koska viime vuosina talvinen hankikalkitus on usein tyssännyt liian märkään maahan. Elokuun lämmin sää lupaa nyt hyvää kalkituskautta, joka alkaa Pohjanmaata myöten lähipäivien aikana. Nordkalk lähtee alkavaan kalkituskauteen uusin alennetuin hinnoin. Kädenojennuksena viljelijöille maanparannuskalkin hintoja laskettiin heinäkuun alussa 10 prosenttia.


 

Otsikko: 
Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä