Pellonpiennartilaisuus Hyvän Sadon kokeissa

ViljelijänBerner järjesti tutustumisen Viikin Hyvän Sadon kokeisiin tämän viikon maanantaina. Kokeissa on menossa kuudes vuosi, joka tulee olemaan myös viimeinen kilpailuvuosi.

ViljelijänBerner järjesti tutustumisen Viikin Hyvän Sadon kokeisiin tämän viikon maanantaina. Kokeissa on menossa kuudes vuosi, joka tulee olemaan myös viimeinen kilpailuvuosi.

Tämän vuoden kisailukasvit ovat hyvin mielenkiintoisia. Kahdella luomujoukkueella on mukana vanha Sangaste- syysruis ja Speltti- kevätvehnä, jotka korkean hintatason ansiosta voivat hyvinkin pärjätä mitalitaistelussa. Perinteisessä viljelyssä kisaillaan Reetta- rukiilla, Toria- ohralla, Mandaryna- kevätvehnällä ja Pioneerin rehumaissilla.

Ajourasta kuvattuna näkyy hyvin Mandarynan lehtien taudittomuus. Rikkakasviruiskutuksen yhteydessä annettiin Tilttiä 0,25 l/ha ja tähkävaiheessa Miradoria 0,2 l/ha + Prolinea 0,4 l/ha. Tautipainetta on myös helpottanut lajikkeen hyvä taudinkestävyys ja syysrapsin esikasvi.
Viikissä kasvukauden sääolot ovat olleet kohtuullisen suotuisat. Toki sateita täälläkin on saatu tavallista enemmän, mutta yhden vuorokauden aikana ei onneksi ole satanut kovin suuria määriä. Kevään ja alkukesän viileän sään johdosta kasvien kasvuajat ovat normaalista jäljessä, mutta sillä ei ole kuitenkaan satotasoon vaikutusta. Kaikkien kasvien osalta onkin odotettavissa määrällisesti hyvät sadot.

Sateet myöhästyttivät Mandarynan rikkakasvitorjuntaa runsaalla viikolla suunnitellusta ajankohdasta. Torjuntahetkellä matara oli kasvanut jo 20 cm korkeaksi. Torjunta tehtiin seoksella Sekator 100 ml/ha  + MCPA 1,0 l/ha ja tehot olivat todella hyviä. Tapahtumassa Bayerin Janne Laine kertoi Sekatorin vahvuuksista mm. orvokin torjunnassa.

Kokeissa kaikkien kasvien viljelytyöt on tehty yliopiston maatilan kalustolla tilanhoitaja Miika Kahelin johdolla. Miikan näkemyksenä Mandarynan sadonkorjuuseen päästään syyskuun puolivälin jälkeen. Lajikkeesta on siementuotantosopimus Peltosiemen kanssa.

Berneriltä Jussi Peltonen kertoi rehumaissin kylvöstä Samco- viljelytekniikalla muovikatteeseen. Yhdellä ajokerralla kylvettiin siemen, ruiskutettiin rikkakasvien torjunta-aine ja levitettiin muovikate.

Maissin tähkä on jo hyvässä kasvussa. Korjuu tehdään lokakuussa tai viimeistään viikon kuluessa ensimmäisestä yöhallasta.
Yliopiston joukkueella on kasvussa isojyväistä Toria- ohraa, josta myös on odotettavissa hyvä sato. Lajikkeesta on Mandarynan tavoin siemensopimus Peltosiemenen kanssa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja