Mitä kuuluu maailman viljamarkkinoille?

Maailmalla viljaa odotetaan tulevan noin 2 000 milj. tonnia , joka on noin 1 %-yksikön verran vähemmän kuin viime vuonna.

Maailman viljatilanne

Maailmalla viljaa odotetaan tulevan noin 2 000 milj. tonnia , joka on noin 1 %-yksikön verran vähemmän kuin viime vuonna.

Vehnäsadon arvioidaan olevan samaa luokkaa vuoden takaiseen satoon nähden, mutta laatu saattaa olla kehnompi. Esim. Ukrainan vehnäsadosta jopa 60 % ennakoidaan olevan rehulaatuista. Venäjän kevätvehnän laadun kuitenkin odotetaan olevan parempi.

Soijasta arvioidaan saatavan tänä vuonna huippusato. Maissin viljely sitä vastoin on huomattavasti vähentynyt.

EU:n viljamarkkinatilanne

Ensimmäisten arvioiden mukaan Euroopassa tuotetun vehnän ja ohran laatu tulee olemaan keskimäärin hyvä. Jyvänmuodotus on tosin paikoin kärsinyt heinä-elokuun kuivuudesta. Kaiken kaikkiaan Euroopan viljasato tulee olemaan viime vuotta alhaisempi.

Hinta on laskusuhdanteinen myös koko Euroopassa maailman hyvän vehnä ja soijasadon johdosta.

Viljamarkkinat kotimaassa

Puinnit ovat edistyneet hitaasti ja kasvustot ovat edelleen hyvin eri vaiheessa. Satotasot ovat odotetusti alhaisempia kuin viime vuonna, mutta rukiista ennakoidaan saatavan jopa ennätyksellinen 107 tuhannen tonnin sato. Rukiin, rypsin ja rapsin hintatasot pysyttelevät alavireisenä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Lue VYR:n viljaviesti kokonaisuudessaan

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja