Olet täällä

Tarkkaile kahukärpäsiä syysviljoilla

Tarkkaile kahukärpäsiä syysviljoilla

Liimapyydykseen tarttuu monenlaisia hyönteisiä. Punaisella ympyröity on kahukärpänen. Kuva Ruskolta 5.9.2015.Kahukärpäset ovat parina viime syksynä päässeet tekemään tuhoja kylvetyille syysviljoille.

Tänä syksynä niitä ei ole tavattu vielä kovin runsaasti, mutta nyt sään lämmetessä kannattaa seurantaa tehdä. Aseta keltaiset ansat syysviljapellolle oraiden korkeudelle.Tarkista tilanne vuorokauden välein. Jos yhden  vuorokauden aikana kelta-ansaan tarttuu vähintään 5 kahukärpästä, on torjuntaruiskutus syytä tehdä. 

Lähikuvassa hyvin näkyy, että myös vasemmalla ison kärpäsen alapuolella on useita kahukärpäsiä.Aikuinen kahukärpänen on pieni, 2-3 mm pitkä kiiltävän musta kärpänen, jolla on kellertävät jalat. Kahukärpäset käyvät munimassa oraisiin. Tuhoja tekevät kellanvalkeat toukat, jotka voivat aiheuttaa oraan kuoleman tai voimakasta versontaa. Kahukärpästen muninta loppuu kun päivän keskilämpötila laskee alle 10 asteen. Yli 15 asteen päivälämpötiloissa kahukärpäset ovat hyvin aktiivisia munimaan. Kahukärpäset  torjutaan rukiilla ja syysvehnällä oraiden 1-2 -lehtivaiheessa pyretroidivalmisteilla, esim. Sumi Alphalla 0,4 l/ha tai Decis Megalla 0,15-0,2 l/ha. 

viljelijänberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä